Naslovnica IZA OGLEDALA Prva generacija GMO dece već odgajena

Prva generacija GMO dece već odgajena

[adsenseyu2]

dna dnk

U pitanju su deca koja imaju DNK jednog oca i dve majke, a prva generacija genetski modifikovanih ljudi je već odgajena u Americi.

Trideset zdravih beba je zapravo eksperimentalni rezultat genetskog inženjeringa, a ova činjenica je već izazvala velike polemike u SAD.

Genetski materijal je uzet iz troje roditelja, jednog oca i dve majke, u cilju stvaranja genetski modifikovane dece, a taj isti materijal deca će preneti na svoje potomke.

Tokom protekle godine rođeno je 15 GM beba koje su rezultat eksperimenta Instituta za reproduktivnu medicinu u Nju Džersiju. Ova deca su namenjena onim ženama koje ne mogu da dobiju decu prirodnim putem.

[adsenseyu1]

Postoji procedura kojom se vrši takozvano “podmlađivanje” jajnih ćelija tako što se u citoplazmu jajnih ćelija žena koje ne mogu da začnu stavljaju jajne ćelije zdravih žena.

Sam postupak implicira da će nova ćelija sadržati DNK dve osobe, a kad se oplodi, sadržaće ukupno tri različite DNK.

Adorable Little Boy with big blue eyes

Tehnika je nazvana citoplazmični transfer, a pojavila se sredinom devedesetih u cilju pomaganja ženama koje ne mogu da začnu dete prirodnim putem.

Tehnika je proglašena čudom 1997. godine, ali je tek 4 godine kasnije otkriveno da dete nastalo ovim postupkom sadrži DNK od 3 osobe, što je naišlo na oštre kritike.

[adsenseyu4]

Kada je nekoliko godina kasnije otkriveno da jedno od dece boluje od autizma, mnogi naučnici su se pobunili protiv ove metode jer nije sigurno da li je bezbedna.

Ovakav vid genetskog modifikovanja je naišao na posebnu osudu genetičara koji sugerišu da se na ovaj način proizvodi nova, “veštačka” rasa. Pored genetičara, veliko protivljenje su izrazili i vernici svih religija jer smatraju da se genetskom modifikacijom božijih bića čovek meša u božja posla.

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) je još davne 1998. godine saopštila da su ovakvi genetski manipulisani embrioni u njihovoj nadležnosti, jednako kao i lekovi i medicnski uređaji. Ipak, eksperimenti se sprovode i bez njihovog znanja.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]