Naslovnica IZA OGLEDALA Drevni grad Maja pronađen u džungli

Drevni grad Maja pronađen u džungli

[adsenseyu2]

grad maje

Ulaz u obliku usta čudovišta, ruinirani hramovi u obliku piramide i ostaci palate ostaci su drevnih majanskih gradova, a pronašli su ih meksički arheolozi u džungli.

Hramovi su pronađeni u dubokoj, jedva pristupačnoj vegetaciji jugoistočnog dela meksičke države Kampeče, u srcu poluostrva Jukatan.

Vođa ekspedicije, Ivan Šprajc, iz Centra slovenačke akademije nauka, rekao je da su im u pronalaženju pomogle avionske fotografije.

Šprajc i njegov tim su pronašli obimne ostatke dok su dublje istraživali okolinu Čaktuna, velikog majanskog grada koji je slovenački arheolog otkrio 2013. godine.

[adsenseyu1]

Ni jedno drugo nalazište zasad nije pronađeno u ovoj oblasti koja se prostire preko 1800 kvadratnih milja, između tzv Rio Bek i Čenes regiona, poznatih po svojim karakterističnim arhitektonskim stilovima koj inajverovatnije potiču iz perioda 600. do 1000. godine nove ere.

grad maje4

Jedan od gradova imao je neuobičajenu fasadu sa ulazom koji predstavlja otvorenu čeljust nekog čudovišta.

Nalazište je zapravo posećeno sedamdesetih godina od strane američkog arheologa Erika Fon Euva. Koji je dokumentovao fasadu i neke druge spomenike, ali nije objavio crteže.

[adsenseyu4]

Međutim, tačna lokacija grada, koji Fon Euv pominje kao Lagunita, ostala je izgubljena. Svaki pokušaj njenog ponovnog pronalaženja je bio neuspeh.

Šprajc je za Discovery News rekao kako su informacije o Laguniti bile potpuno beskorisne. Kako on kaže, čovek se u džungli može nalaziti dvesta metara od velikog nalazišta, a da uopšte ni ne posumnja da je tu, a kamoli da pretpostavi gde bi urbani centar mogao biti.

Lagunita je identifikovana tek kada su arheolozi uporedili novopronađenu fasadu i spomenike sa crtežima Fon Euva.

Ulaz u obliku usta čudovišta predstavlja jedan od najočuvanijeg tipa ulaza koji je uobičajen i uklasičnom Rio Bek stilu na jugu. On predstavlja zemaljsko božanstvo Maja povezano sa plodnošću.

Takođe su pronađeni ostaci velikog broja masivnih građevina nalik palatama poređanih oko četiri glavna trga. Igralište i hram u obliku piramide visok skoro 20 metara su se takođe nalazili u gradu dok su 10 stela (visoke kamene osovine) i tri oltara (nisko kružno kamenje) imali veoma dobro očuvane reljefe i hijeroglifske zapise.

[adsenseyu1]

Jednako impozantan je bio i drugi grad koji je otkrio Šprajc. Grad je nazvao Tamčen, što znači „dubok bunar“ na jeziku Maja.

 grad maje3

Više od 30 čultuna je otkriveno na nalazištu. To su podzemne odaje u obliku boce, namenjene uglavnom za skupljanje kišnice. Neki su bili duboki čak do 13 metara.

Kao i u Laguniti, trgovi su bili okruženi velikim građevinama koje su uključivale ostatke akropolja pored dvorišta sa tri hrama i jedan veoma dobro očuvan hram u obliku piramide.

Veruje se da je Tamčen savremenik sa Lagunitom iako postoje dokazi da naselje potiče iz perioda 300. godine p.n.e do 250. godine nove ere.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]