Uskoro počinje: Rusija se sprema da testira oružje koje muči Zapad

       

Izgleda da se Rusija sprema da testira oružje koje muči Zapad. Ove zaključke izneo je američki vojni stručnjak Haj Saton.

Najveća ruska podmornica Belgorod (K-329) isplovila je pre nekoliko dana iz Severodvinska. Sa njom je plovio i pomoćni brod „Akademik Aleksandrov”.

Prema rečima Satona, ovakvi manevri mogu ukazivati na spremnost Rusije da testira svoje najnovije podvodno oružje Posejdon, na šta je Moskva upozoravala pre izvesnog vremena, prenosi stručnjak.

„Postoje znaci predstojećeg probnog lansiranja Posejdona sa podmornice Belgorod“, primećuje američki stručnjak.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Pre izvesnog vremena ruski mediji su preneli da će prvi testovi Posejdona biti održani ovog leta. Možda su manevri Belgoroda upravo povezani sa takvim namerama.

Belgorod je najnovija i najveća ruska podmornica specijalne namene, može da nosi do šest Posejdona. Posejdon je jedinstveno podvodno vozilo bez posade sa nuklearnim motorom i nuklearnom bojevom glavom.

Ova vrsta oružja može se koristiti protiv neprijateljskih primorskih gradova, kao i grupa brodova. Istovremeno, Belgorod se može koristiti i za obavljanje drugih vrsta zadataka.

Jedinstveno je to što on ima drugu misiju koja je povezana sa borbom na morskom dnu. Na njemu se nalaze dubokovodne ultra-male atomske podmornice koje mogu biti usmerene na podvodnu infrastrukturu poput cevovoda i internet kablova. Međutim, trenutno se čini da je prva misija „Posejdon“ prioritetna“, smatra američki stručnjak.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte