Rojters: Od 46 američkih predsednika, samo Tramp u svojim precima nema robovlasnike

       

Američki predsednik Džo Bajden, kao i svi živi bivši predsednici SAD, sa izuzetkom Donalda Trampa, direktni su potomci robovlasnika, prenosi Rojters , pozivajući se na sopstvenu genealošku studiju američke političke elite.

Prema studiji , direktni potomci kolonijalista koji su posedovali crne robove su najmanje 100 članova prošlog kongresa, što je najmanje 8 odsto demokrata i 28 odsto republikanaca.

Ova grupa naročito uključuje istaknute političare kao što su republikanski senatori Mič Mekonel i Lindzi Grejem i demokratska senatorka Elizabet Voren.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Bajden i svi živi bivši američki predsednici osim Donalda Trampa takođe su direktni potomci robovlasnika: Džimija Karter, Džordža V. Buš, Bil Klinton i Barak Obama.

Trampovi nemački preci po ocu emigrirali su u Sjedinjene Države na prelazu iz 19. u 20. vek, a njegova majka Meri En Makleod stigla je u Ameriku iz Škotske tek 1930. godine.

Agencija napominje da je pokušala da dobije komentare o robovlasničkoj prošlosti, identifikovanoj u genealogiji više od 100 savremenih američkih lidera.

Zaposleni u agenciji kontaktirali su svakog od 100 kongresmena i 18 predsednika, guvernera ili sudija, pružajući dokumente koji potvrđuju njihovu vezu sa pretkom koji je posedovao robove.

Nijedan od 118 lidera, preneo je Rojters, nije osporio nalaze da je bar jedan od njihovih predaka posedovao robove.

Agencija je dobila odgovore od 24 poslanika od 100. Još devet je reklo da nemaju komentar. Preostalih 67 nije odgovorilo.

Društvena institucija ropstva postojala je u britansko-američkim kolonijama i u Sjedinjenim Državama od 1619. do 1865. godine.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte