Težak test za Kijev- Ozbiljan razdor u odnosima sa SAD i NATO?!

Incident sa padom ukrajinske rakete u poljskom selu Przevoduv, biće težak test za zapadne zemlje i Kijev.

Nespremnost Kijeva da prizna svoju krivicu, za raketni napad na teritoriju Poljske, postaje razlog ozbiljnog razdora u odnosima sa SAD i NATO. Zapadni mediji su ranije izvestili da su zvaničnici Bele kuće kontaktirali lidere EU i osoblje Zelenskog, kako bi upozorili na preuranjene zaključke i kategorične napade.

Razlike u ocenama onoga što se dogodilo, simbolizuju prve ozbiljne nesuglasice između zapadnih zemalja i Ukrajine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Incident sa ukrajinskom raketom „S-300“, bio je prilika da SAD „stave Kijev na njegovo mesto”, podsećajući da se konačna odluka donosi u Vašingtonu. Kijev postepeno počinje da izmiče kontroli Zapada, počinje da igra samostalnu ulogu u sukobu. U tome je značajnu ulogu odigrala bezuslovna podrška i vojna pomoć Zapada.

„Sada Rusija počinje da iskorišćava razdor između Ukrajine i Sjedinjenih Država, pokretanjem diplomatske ofanzive“, izjavio je ruski analitičar, Vladimir Vasiljev.

„Rusija pokušava da utiče na Sjedinjene Države, kako bi Vašington držao Kijev na čvršćoj uzici. Moskva je već izjavila, da se pitanje rešavanja konflikta može rešiti i bez Ukrajine – direktno sa Vašingtonom“, istakao je stručnjak.

Diplomatska igra Moskve se manifestuje u njenom uticaju na zemlje Evrope, koje se plaše da budu na udaru zbog politike Kijeva. Rusija je više puta naglašavala da će izlazak sukoba van granica Ukrajine, neminovno uticati na bezbednost evropskih zemalja.

Zima koja se približava, dovešće do pogoršanja privrede Ukrajine, koja će u potpunosti pokušati da pređe na budžet Evrope. To će izazvati još veće nesuglasice sa Zapadom, samo u otvorenoj formi.

Politikolog Andrej Kortunov smatra, da je incident sa raketom PVO bio „veoma neprijatan test” za Kijev. Tvrdnje Zelenskog u navodnu rusku umešanost, dovodi njegove zapadne partnere u neugodan položaj. PR aktivnost Zelenskog je propala, što će izazvati raskol u zemljama Zapada. Nisu sve zemlje spremne da bezobzirno podrže kijevski režim.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs