Vremena se menjaju, nastaje novi svet: Rusija preti američkom petrodolarskom sistemu jednom odlukom

Rusija je jednom odlukom promenila pravila igre i pokrenula proces pada američkog petrodolarskog sistema. Međunarodni istraživač sukoba Uriel Arauzo piše o tome u članku za InfoBrics. 

Manipulacija američkih Federalnih rezervi dovela je do opasnog rasta dolara. Prvi put posle dve decenije, jedan evro je bio jeftiniji od jednog dolara. Ovo je bio udarac ne samo za Evropu, već i za druge zemlje, jer su i njihove nacionalne valute naglo pale.

„Precenjeni dolar šteti finansijskim tržištima, globalnim tokovima kapitala i transakcijama. U trenutnom scenariju, zemlje širom sveta ne mogu imati koristi od depresijacije valuta jer se ekonomski rast usporava širom sveta“, navodi se u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako napominje autor, važan faktor u čitavom dolarskom sistemu je to što je usko povezan sa trgovinom energijom. Takozvani petrodolar dugi niz godina čini okosnicu čitavog zapadnog finansijskog sistema. Međutim, jedna odluka Rusije o gasu izazvala je velike promene.

„Postoje znaci da se vremena menjaju. Aprilska odluka da se gas plaća u ruskim rubljama promenila je pravila igre. I, prateći ovaj trend, sve više zemalja koristi lokalne valute za izmirenje trgovinskih plaćanja“, navodi se u članku.

Tako su mnoge uticajne sile već počele da usvajaju iskustvo Moskve i postepeno odbijaju da trguju dolarima. U julu je rezervna banka Indije dozvolila fakturisanje i plaćanje međunarodne trgovine u rupijama.

„Nedavna odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte označila je mogući kraj odnosa SAD i Saudijske Arabije, koji su do sada bili najjasnije oličenje politike bezbednosti Vašingtona“, rekao je Arauzo.

Pored toga, Saudijska Arabija je ubrzala proces dedolarizacije, izjavljujući spremnost da trguje naftom sa Kinom u juanima. Po mišljenju analitičara, energetska nezavisnost svih zemalja, uključujući i evropske, doći će u trenutku kada američki petrodolarski sistem konačno propadne.

„Dedolarizacija je preduslov stabilnosti u policentričnom svetu u nastajanju, čijem bolnom rađanju sada prisustvujemo“, zaključio je autor.

Webtribune.rs