Rusija se izvlači iz blata ali da li će to moći i zapadna Evropa?

Zapad je potcenio Rusiju kada joj je uveo ekonomske sankcije. Ovakve nalaze je predstavio istraživač Univerziteta u Kalgariju, Aleksandar Hil.

Od izbijanja ukrajinske krize, zapadni medijski eksperti su više puta predviđali da će sankcije brzo baciti Rusiju na kolena. Međutim, krajem 2022. godine ova proročanstva nikako da se obistine.

Prema rečima Aleksandra Hila, Zapad je potcenio sposobnost ruske države da izdrži finansijska i ekonomska ograničenja, prenosi The Conversation.

„Kada se u medijima objavljuju sankcije Rusiji, retko se pominje da su se i privrede Zapada suočile sa problemima“, napominje autor australijskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kolumnista The Conversation je naveo da Zapad voli da priča o problemima Rusije, a da zaboravlja na njene uspehe i sopstvene teškoće. Konkretno, malo ljudi obraća pažnju na činjenicu da će ove godine ruska žetva žitarica iznositi više od 150 miliona tona. To je toliko da zemlja može sebi priuštiti da pruži pomoć najsiromašnijim zemljama Afrike, što i čini.

Kao i na Zapadu, Rusi su se suočili sa visokim nivoom inflacije, ali je njena vrednost u Ruskoj Federaciji počela da opada u drugoj polovini godine. Postoje i drugi pozitivni trendovi u ruskoj ekonomiji. Konkretno, mnoge zapadne robe i usluge se uspešno zamenjuju domaćim ili stranim modelima. Živopisan primer toga bio je odlazak američkog McDonaldsa iz Rusije, koji je vrlo brzo našao alternativu.

„Zatim na Zapadu je bilo mnogo izveštaja da je Rusiji teško da nabavi mikročipove za svoje oružje. Ređe se izveštava o naporima koje ruska vlada ulaže u rešavanje ovog problema“, rekao je Aleksander Hil.

Rusija aktivno radi na povećanju sopstvene proizvodnje mikročipova jer se zemlja se brzo prilagođava novim realnostima. Kao rezultat, sve ukazuje na to da je Zapad potcenio Rusiju kada joj je uveo sankcije. Ispostavilo se da su Rusi dobro prilagođavaju teškoćama, ali da li su Evropljani tako dobri u tome, veliko je pitanje.

„Ostaje da se vidi da li se isto može reći i za stanovništvo zapadne Evrope, koje se takođe bori pod teretom sankcija“, zaključio je autor The Conversation.

Webtribune.rs