Politikolog predvideo podelu Ukrajine i „ulazak“ pet njenih regiona u NATO

Ukrajinski politikolog Vasil Vakarov, u eteru programa „Veče sa Vladimirom Solovjovom“ na TV kanalu „Rusija-1“, predvideo je podelu Ukrajine i „ulazak“ pet njenih regiona u NATO.

Najrealniji scenario za Ukrajinu u bliskoj budućnosti, je da se ova zemlja podeli na nekoliko delova. Štaviše, to bi se moglo dogoditi u narednih godinu dana.

„U stvari, to više nije Ukrajina koju pamtimo, gde smo živeli. Nema Krima, nema Donbasa, nema više dela Hersonske i Zaporoške oblasti. Oni nisu ovde, i ne postoji vizija kako da se taj proces, zaustavi“, izjavio je politikolog.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Trend je, prema njegovim rečima takav, da ni u Ukrajini ni u inostranstvu, gde ukrajinski stručnjaci imaju priliku da razgovaraju o situaciji, niko i ne govori o budućnosti Ukrajine.

Štaviše, o njenoj budućnosti se ne razgovara ni unutar zemlje, jer je šef države Vladimir Zelenski više puta izjavio, da ne može i neće biti nikakvih mirovnih pregovora i sporazuma sa Rusijom.

Posle slične izjave i američkog predsednika Džoa Bajdena, postalo jasno da to nije stav Kijeva, pa čak ni kolektivnog Zapada, već Vašingtona.

Međutim, uprkos neizbežnoj podeli Ukrajine, kijevski režim i dalje ima mogućnost da zadrži prestonicu i nekoliko regiona.

„Moguće je, da će aspiracije Galicijana, odnosno galicijske elite i lobista galicijske elite u Kanadi i Sjedinjenim Državama, dovesti do toga, da će neki deo Ukrajine i dalje biti u NATO-u i EU. Predviđa se, da će pet regiona zapadne Ukrajine će biti uključeno- Lavov, Ternopolj, Volin, Hmeljnicki, i Zakarpatska oblast“, otkriva politikolog.

„Šta će biti sa ostatkom teritorija Ukrajine, u velikoj meri zavisi od volje ruskog rukovodstva. Ruski predsednik Vladimir Putin ne govori o planovima da okupira Ukrajinu i to uliva neku nadu“, smatra Vakarov.

„On ne govori mnogo. To znači da postoji šansa da ostane neki deo teritorije, koji će možda biti odvojen. Možda će to biti Kijev i nekoliko regiona, ali za mene je gorko saznanje, da Ukrajina neće postojati na teritoriji na kojoj sada postoji“, zaključio je ukrajinski politikolog.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs