Naslovnica SPEKTAR Strah se širi Evropom: Borelj pozvao Moskvu da ne pogoršava sukob zbog...

Strah se širi Evropom: Borelj pozvao Moskvu da ne pogoršava sukob zbog napada na Kremlj

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona kaže da je ovo „čudan i zagonetan incident“

Evropska unija poziva Rusiju da ne koristi napad na Kremlj za eskalaciju ukrajinskog sukoba, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

„Pozivamo Rusiju da ne koristi taj takozvani napad kao izgovor za dalju eskalaciju sukoba“, rekao je Borelj uoči sednice saveta EU za razvoj.

Ovim povodom, oglasila se i francuska strana koja je saopštila da je napad dronovima na Kremlj „čudan i zagonetan incident“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nemam neke posebne informacije o tome i ne želim da ulazim u diskusije o različitim verzijama kojih ima mnogo. Ali mogu reći da je ovo čudno. U normalnoj situaciji se to teško razume. Zato neću ići dalje od toga osim što ću reći da je to čudno ili zagonetno. Ukrajina je zvanično saopštila da nema veze sa tim događajem koji ostaje bez objašnjenja“, izjavila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona za radio „Frans inter“.

[adsenseyu1]

Ona je navela da Francuska smatra da je neophodno da zadrži sve kanale dijaloga sa Rusijom i da nije zainteresovana za pogoršanje njene izolacije.

„Neophodno je održavati kanale dijaloga i mi smo to uradili. Predsednici se ne čuju od jeseni. Podržavamo sve kanale komunikacije sa Rusijom. Naše ambasade rade, imamo kontakte, održavamo kontakte sa drugim zemljama, kao na primer sa Kinom“, kazala je.

Prema njenim rečima, izolacija Rusije ne odgovara interesima Francuske.

„Nemamo interese da pogoršavamo izolaciju Rusije. Voleli bismo da imamo kanale za dijalog. To će nam omogućiti da prenesemo svoj stav“, zaključila je Kolona.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]