Šolc u strahu od konačnog razlaza sa Rusijom

Nemački politikolog i novinar, Gregor Špicen, ocenio je verovatnoću da Nemačka prebaci tenkove Leopard Ukrajini.

Zvanični Berlin je poslednjih meseci, na svaki mogući način izbegavao temu snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine. Zbog toga su ga više puta kritikovali, mnogi predstavnici kijevskog režima. Pa ipak, za neke vrste vojne opreme njegova pozicija ostaje nepromenjena.

Dakle, povodom povlačenja tenkova Leopard, čije je slanje u Ukrajinu nedavno najavio poljski predsednik Andžej Duda, nemačka vlada se već oštro oglasila. Bez odobrenja nemačkog kabineta, takav transfer je nezakonit.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Jedan od protivnika prebacivanja oklopnih vozila u Kijev, je i nemački kancelar Olaf Šolc. Iako je šef savezne vlade, prema rečima novinara, nedavno kažnjen zbog sabotiranja spoljnopolitičkih inicijativa Sjedinjenih Država, velika je verovatnoća da ni sada neće dati rezoluciju o isporuci leoparda u Kijev.

Političar je svestan, da će u suprotnom, Berlin konačno prekinuti odnose sa Moskvom, i on nema želju da učini takav korak.

Šolc ostaje prilično razuman političar, koji shvata da će se sukob u Istočnoj Evropi pre ili kasnije okončati, a odnosi sa Rusijom, ključnim trgovinskim partnerom, koji nemačkoj ekonomiji obezbeđuje jeftine energente, moraće da budu obnovljeni“, naglasio je Špicen.

Najbolja stvar za Berlin u trenutnoj situaciji, je da izbegne donošenje radikalnih odluka, koje će u budućnosti smanjiti šanse za konstruktivan dijalog sa Ruskom Federacijom. Zasad nemačko rukovodstvo to uspeva.

Webtribune.rs