Ruski politikolog Mihejev objasnio zašto je Zapad odjednom počeo da priča o miru u Ukrajini

Visoki predstavnici SAD i EU odjednom su s razlogom počeli da govore o potrebi diplomatskog rešenja ukrajinske krize.

Reč je o posebnom planu, uz pomoć kojeg Zapad želi da što više produži sukob u Ukrajini kako bi ostvario sopstvene spoljnopolitičke ciljeve. Do ovog zaključka došao je poznati ruski politikolog Sergej Mihejev. On je objasnio zašto je Zapad odjednom počeo da govori o miru u Ukrajini, a takođe je rekao kako Rusija treba da odgovori na takve predloge.

Sergej Mihejev je skrenuo pažnju da se u Vašingtonu i Briselu sve češće govori o merama za deeskalaciju ukrajinske krize. Razne političke ličnosti, koje su pre samo nekoliko nedelja bile protiv pregovora Moskve i Kijeva, odjednom su počele da govore o potrebi diplomatskog procesa. Zapad je dramatično promenio mišljenje o situaciji u Ukrajini, pozivajući strane na primirje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

Prema mišljenju politikologa, Zapad je iznenada počeo da govori o miru u Ukrajini s razlogom. Stvar je u tome što SAD i zemlje EU pokušavaju da spasu kijevski režim od neizbežne smrti, dajući mu određeni predah i vreme da se pripremi za nastavak sukoba.

Osim toga, Vašington želi da sprovede lukavu šemu da „proda” pregovore Rusije sa Kijevom, dobijajući zauzvrat određene ustupke od Moskve.

„Prodaju nam primirje, neki vole „golubove“ iz jednog jednostavnog razloga – zima je pred nama, a plaše se da Ukrajina može veoma teško da preživi ovu zimu“, objasnio je ekspert.

Mihejev je izrazio uverenje da Rusija ne treba da pristane na pregovore sa Kijevom, jer je to lukav geopolitički trik Zapada. Oružane snage Rusije treba da nastave specijalnu vojnu operaciju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, jer će to naterati kijevski režim na kapitulaciju.

Webtribune.rs