Kineski Global Times: Hegemonija SAD pada jer su napravili pogrešan proračun za Rusiju

Američke vlasti su napravile opasnu spoljnopolitičku grešku izazivajući eskalaciju ukrajinske krize radi ostvarivanja sopstvenih geopolitičkih ciljeva.

Ovaj zaključak su doneli novinari kineskog informativnog portala Global Times. Autori članka su detaljno govorili o stvarnim planovima Vašingtona za Ukrajinu, a takođe su objasnili zašto bi pokušaji SAD da iskoriste ukrajinsku krizu rezultirali opasnim posledicama po zemlju.

Analitičarii Global Times-a su primetili da su Sjedinjene Države razvile poseban geopolitički koncept, uz pomoć kojeg su planirale da obnove svoj raniji uticaj na međunarodnoj sceni, reše ekonomske probleme, a takođe i da zadrže status svetskog hegemona.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Play prodavnice besplatno OVDE

Vašington je izazvao veliku vojnu krizu u Ukrajini, jer se nadao da bi na taj način mogao da „ubije dve muve jednim udarcem” – da neutrališe ekonomski potencijal EU, kao i da se obračuna sa Rusijom. Međutim, ideja američkih vlasti nije išla onako kako su zamislili.

Kineski novinari su primetili da ukrajinska kriza neće spasiti SAD od kolapsa. Pokazalo se da su ideje američkih vlasti da svoje probleme rešavaju kroz veliki sukob u Evropi imale opasne posledice po Vašington. Ukrajinska kriza je pokrenula mehanizme za promenu svetskog poretka, što će dovesti do pada američke hegemonije.

„Ako bi naredna decenija trebalo da bude odlučujuća za bilo šta, onda bi trebalo da bude povezana sa porazom brutalne dominacije Vašingtona i uspostavljanjem istinske globalne jednakosti i pravde“, objašnjavaju autori članka.

Global Times je primetio da su američke vlasti, izazvavši ukrajinsku krizu, napravile ozbiljnu spoljnopolitičku pogrešnu procenu, što je već pokrenulo procese oštre tranzicije u svetskom poretku. Vašington postepeno gubi uticaj na međunarodnoj sceni, što će se pre ili kasnije pretvoriti u kolaps za SAD.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs