Naslovnica SPEKTAR Ruska fregata izazvala paniku u NATO-u zbog onoga što je nosila sa...

Ruska fregata izazvala paniku u NATO-u zbog onoga što je nosila sa sobom

Mala ruska fregata izazvala je paniku u NATO-u, preteći američkim nosačima aviona. O tome u članku za „InfoBrics“, piše politički analitičar, Drago Bosnić. 

Pomorska dominacija je od najveće važnosti za NATO blok, pošto se njegove najmoćnije članice, SAD i Britanija, oslanjaju na svoje mornarice, i nastoje da kontrolišu sve pomorske puteve. Prema ekspertu, glavni rivali Alijanse su giganti poput Rusije i Kine.

„Iako se Rusija i Kina tradicionalno smatraju kopnenim zemljama, njihovu pomorsku moć je opasno potceniti, jer obe supersile ulažu značajna sredstva u razvoj i izgradnju novih modernih brodova“, navodi se u članku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ruska mornarica se danas smatra jednom od najmoćnijih na svetu. Kako je primetio analitičar, Rusija je izabrala produktivnu strategiju za razvoj Ratne mornarice- odustala je od izgradnje velikih brodova, ranjivih na rakete, i dala prednost izgradnji podmornica i malih površinskih brodova, čija vatrena moć nije inferiorna.

„Ruska mornarica je donela odluku da izgradi manje brodove koji nose hipersonične rakete, i time ugroze mnogo veće neprijateljske brodove poput nosača aviona. Na njih se posebno oslanjaju u NATO-u, pre svega u Sjedinjenim Državama, koje imaju desetak grupa nosača aviona širom sveta“, navodi se u publikaciji.

Jedan od ovih brodova  je i fregata „Admiral Gorškov“, koja je stupila u borbenu službu 4. januara, i krenula u pohod naoružan hipersoničnim raketama „Cirkon“, krstarećim raketama „Kalibar“ i supersoničnim projektilima „Oniks“. Bosnić je naglasio da je, kada se fregata približila Atlantiku, njena pojava izazvala paniku u NATO bloku.

„S obzirom na to, kako se NATO bije u prsa kada je reč o pomorskoj dominaciji, prilično je neobično da je Alijansa postala uznemirena nedavnim ruskim raspoređivanjem jedne fregate u Atlantiku. Postavljanje hipersoničnih projektila „Cirkon“ izazvalo je paniku u NATO-u, jer nijedna druga flota na svetu ne koristi takve rakete“, piše Bosnić.

Trenutno je fregata „Admiral Gorškov” uspešno prešla Lamanš, što je izazvalo zabrinutost Kraljevske mornarice Britanije. Poznato je da će, pored Atlantika, brod krenuti ka Indijskom okeanu i Sredozemnom moru.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs