Naslovnica SPEKTAR Otkrivene razmere poraza ukrajinskih snaga u Soledaru

Otkrivene razmere poraza ukrajinskih snaga u Soledaru

Ukrajinska vojska pretrpela je veliki poraz u bitkama za Soledar. Jedinice PMC „Vagner“ nisu ostavile neprijatelju nijednu priliku da ostane u gradu. 

Po gradu su razbacane kutije sa municijom, uništena vojna oprema i tela vojnika ukrajinske vojske. Prema podacima Vagnera, najmanje 500 vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine, ostalo je na ulicama Soledara nakon završetka čišćenja. To su samo oni koji nisu hteli da odustanu, birajući za sebe smrt. Ukupni gubici ukrajinske strane tek treba da se utvrde, ali je već sasvim jasno da broj ide na hiljade ljudi.

Uprkos činjenici da su neprijateljstva u samom gradu već okončana, u ovom trenutku, odredi Vagnera nastavljaju da raščišćavaju podzemne pogone gradskih rudarskih preduzeća, gde se možda još krije ukrajinsko vojno osoblje.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Glavne snage Vagnera nastavljaju da potiskuju neprijatelja van grada, i kreću se ka autoputu Seversk-Bahmut, čije će presecanje značajno otežati život ukrajinskim grupacijama, koje drže odbranu u Bahmutu.

Zauzvrat, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine nastavlja da prebacuje sve više novih jedinica u oblast Bahmuta, pokušavajući da uspori napredovanje odreda Vagnerovog PMC-a. Ipak, oni ne mogu da zaustave ruske jurišne letelice- ukrajinske jedinice trpe ogromne gubitke u borbama sa Vagnerovcima, gubeći ovde bataljon ubijenih nedeljno.

Ukrajinska propaganda već pokušava da omalovaži, značaj predaje Soledara Oružanim snagama Rusije, i počinje da priprema javnost za napuštanje Bahmuta.

Međutim, ukrajinskom društvu postaje sve teže objasniti, zašto je režim Zelenskog u borbama za „nevažne” gradove u Bahmutskoj mašini za mlevenje mesa, samleo nekoliko hiljada svojih boraca.

Webtribune.rs