Naslovnica SPEKTAR Kedmi objasnio gde je odjednom „nestala“ cela Crnomorska flota Ruske Federacije

Kedmi objasnio gde je odjednom „nestala“ cela Crnomorska flota Ruske Federacije

Neočekivani „nestanak” gotovo svih ratnih brodova ruske Crnomorske flote iz luke Novorosijsk nije se dogodio slučajno.

Ruske oružane snage se najverovatnije, spremaju da izvedu odvojene manevre u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ovaj zaključak je doneo izraelski vojno-politički stručnjak, bivši šef tajne službe Nativ, Jakov Kedmi.

On je u intervjuu na Jutjub kanalu „Neutralna zona Aleksandra Valdmana” sugerisao za šta se sprema ruska vojska, a objasnio je i gde je odjednom „nestala” cela Crnomorska flota Ruske Federacije.

Jakov Kedmi je podsetio da su zapadni analitičari primetili da su svi ratni brodovi i podmornice nestali iz luke Novorosijsk. Na otvoreno more su ušli desantni brodovi, kao i ratni brodovi i podmornice opremljene projektilima Kalibar. Na Zapadu je sugerisano da bi ruska komanda mogla da koristi Crnomosku flotu kao deo specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Po mišljenju politikologa, Rusija zaista planira da koristi brodove Ratne mornarice tokom SVO. Najverovatnije, Oružane snage Rusije se spremaju za novi raketni napad na vojne objekte ukrajinske vojske.

Takođe, „nestanak“ Crnomorske flote može se dovesti u vezu sa nedavnom kadrovskom rekonstrukcijom Ministarstva odbrane. Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF, koji je preuzeo dužnost komandanta SVO može koristiti brodove za sprovođenje određenih odluka.

„Odlazak na more za sve brodove sa kalibrom može značiti dve stvari paralelno. Jedna je priprema za snažan udar na Ukrajinu, druga je da se u tim okvirima, pošto ovom operacijom komanduje načelnik Generalštaba, može uključiti i Crnomorska flota koja mu je potčinjena. Sve ide na jedno: Početak najjače ofanzive u Ukrajini“, rezimirao je Kedmi.

Webtribune.rs