Rusija odlučila: Zapad nam je bivši partner – Ne poštuju ni pravno obavezujuće sporazume

       

„Odnosi Rusije i Zapada predstavljaju borbu svetova, jer Moskva više ne može da se oslanja na sporazume, uključujući i pravno obavezujuće“.

To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin je mnogo puta govorio da smo otvoreni za saradnju. Ali što se tiče naših bivših zapadnih partnera, ne možemo se oslanjati na sporazume sa njima, uključujući i one pravne prirode. To je neka ‘borba svetova’“, rekao je Lavrov za „Prvi kanal“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Komentarišući sukob u Ukrajini, Lavrov rekao da, što duže Ukrajina i Zapad budu odlagali mirovno rešenje, teže će biti da se pregovara.

„Oni koji odbijaju pregovore, a to je ceo Zapad i Ukrajina, treba da shvate da što duže budu odlagali sa mirovnim rešenjem, to će biti teže pregovarati“, ocenio je Lavrov.

On je dodao da Zapadne zemlje nisu dale ozbiljne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Kako je istakao ruski ministar, Moskva je uvek isticala da je spremna da razmotri sve ozbiljne predloge.

„Nismo videli takve ljude. Samo se, uglavnom, priča da je to plan (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog, a sada žele da sazovu neki ‘mirovni forum’ bez učešća Rusije“.

Prema njegovim rečima, postoji sumnja da brojne zemlje šalju svoje redovne vojnike u Ukrajinu pod maskom plaćenika.

„Ima mnogo drugih primera (ratova Zapada protiv Rusije), uključujući primere koji se odnose na status stranaca na tlu Ukrajine. Neko ih naziva plaćenicima.

Postoji sumnja da je čitav niz zemalja pod maskom plaćenika tamo šalje svoje redovne vojnike“, naveo je Lavrov. On je dodao da se u Ukrajini takođe nalazi „veliki broj“ stranih stručnjaka.

 

(Sputnik)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte