Naslovnica SPEKTAR Bajden šokirao javnost: „Putin očigledno gubi rat u Iraku, a gubi i...

Bajden šokirao javnost: „Putin očigledno gubi rat u Iraku, a gubi i u Rusiji“ – VIDEO

       

Čak ni šaptači nisu mogli da spasu Bajdena od gafa, predsednik SAD, kaže da Putin očigledno ‘gubi rat u Iraku’ dok drži beleške o Vagnerovom ustanku.

Predsednik Džo Bajden napustio je Belu kuću u sredu sa ocenom o Vagnerovom ustanku, ali je izgubio činjenice u odgovoru na pitanje o položaju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Bajden je ove nedelje greškom dva puta pogrešno nazvao Ukrajinu Irakom, mešajući imena područja sukoba.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Bajdenu je u sredu postavljeno pitanje u kojoj meri je ruski predsednik Vladimir Putin oslabljen zbog propalog ustanka u Rusiji.

U svom odgovoru, on je umesto Ukrajine pomenuo rat koji je započeo invazijom vođenom od strane koalicije predvođene SAD-om u Iraku i završio se 2011. godine.

„Teško je reći, ali jasno je da gubi rat u Iraku, gubi rat kod kuće i postao je neka vrsta izopštenika širom sveta“, rekao je predsednik u Beloj kući.

[adsenseyu1]

„To nije samo NATO, to nisu samo Evropska unija, to je i Japan“, dodao je.

Iz Bele kuće još nisu odgovorili na zahtev za komentarom o zameni reči i izgubljenim pojmovima u izlaganju.

Predsednik SAD je poznat po tome što pravi greške u svojim spontanim izjavama, uključujući odgovore na pitanja novinara. Takođe se ranije dešavalo da pogreši u rečima pre nego što ih ispravi.

Navodno je Bajden napravio istu grešku tokom prijema u kampanji u Merilendu u utorak uveče, nazivajući Ukrajinu Irakom.

Često govori mnogo iskrenije tokom tih prijema i često privlači pažnju svojim nekontrolisanim izjavama, kao što je prošle nedelje nazvao kineskog predsednika Si Đinpinga diktatorom.

Predsednikovi komentari o Putinu dolaze nakon što je privatna vojna kompanija Wagner i njen osnivač Jevgenij Prigožin predvodila pobunu tokom vikenda koja je završena pregovorenim sporazumom između Prigožina i Putina. Vođa Wagnera je od tada otišao u Belorusiju.

Putin je javno izrazio ogorčenje zbog pobune i to je dovelo do pitanja šta pregovoreni sporazum znači za budućnost rata u Rusiji.

Nije prvi put da je Bajden pomešao rat u Ukrajini sa sukobom u Iraku. U novembru je Bajden rekao da je „inflacija trenutno svetski problem zbog rata u Iraku“.

Istog meseca je pomešao grad Herson u Ukrajini sa iračkim gradom Faludžom.

Bajdenovi gafovi su postali zabrinutost za demokrate. On se suočava sa najnižom podrškom svoje stranke od bilo kog modernog predsednika koji traži drugi mandat, a demokrate ukazuju na njegove mentalne i fizičke bolesti.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]