Pol Krejg Roberts: Dolazi finansijska katastrofa u SAD

Pol Krejg Roberts, službenik Bele kuće za vreme administracije Ronalda Regana, rekao je da bi odbijanje Saudijske Arabije i drugih zemalja od petrodolara, dovelo do negativnih posledica po SAD. O tome je pisao u članku na svojoj veb stranici.

Roberts je odbijanje Saudijske Arabije od petrodolara nazvao važnom odlukom, što je štampa ignorisala. On je predvideo katastrofu u SAD, jer bi ovaj potez negativno uticao na vrednost dolara, inflaciju i kamatne stope u zemlji.

Bivši službenik Bele kuće je dodao, da je finansijska politika SAD, usmerena na konfiskaciju imovine i uvođenje ograničenja Rusiji, oslabila poziciju nacionalne valute. Sada mnoge države pokušavaju, da iskoriste svoje valute za trgovinu sa partnerima, kako ne bi zavisile od potencijalnih pretnji Vašingtona.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ako Saudijska Arabija napusti petrodolar, potražnja za američkom valutom i vrednost dolara će pasti. Ovo je ozbiljna pretnja moći Vašingtona, i finansijskoj snazi američkih banaka“, zaključio je Roberts.

Ranije je objavljeno, da se u SAD plaše pada petrodolara zbog Bajdenove politike. Kolumnistkinja „American Thinker“ Darlene Casella, sugeriše, da bi kineska želja da kupuje gorivo juanom, oslabila dominaciju dolara na globalnom industrijskom tržištu.

Webtribune.rs