Naslovnica IZA OGLEDALA ZAPREPASTIĆE VAS, NAJTOKSIČNIJU HRANU JEDETE SVAKI DAN: Piramida ishrane, na 9. nivou...

ZAPREPASTIĆE VAS, NAJTOKSIČNIJU HRANU JEDETE SVAKI DAN: Piramida ishrane, na 9. nivou hrana koja ubija

[adsenseyu2]

food-pyramid

Piramida ishrane koju je dizajnirao Udo Erazmus savršeno ilustruje kako se povećava toksičnost obrađene hrane od dna, od sirove hrane, do vrha piramide gde je zastupljena hidrogenovana, veoma opasna hrana koja uzrokuje bolesti.

Oko 70% svih kalorija u zapadnjačkoj ishrani dolazi iz kombinacije četiri namirnice: pšenica, mleko, soja i kukuruz, pretpostavljajući da izuzimamo kalorije iz šećera. Problem je što ove namirnice ni na koji način ne unapređuju naše zdravlje.

Ali kako je ovo moguće ako su žito i pšenica svrstani kao najbolja hrana u piramidi shrane?

Po rečima doktora Vilijama Dejvisa, kardiologa i stručnjaka za pšenicu, ova hrana je veoma toksična za naš metabolizam. Zapravo, kako on kaže, soja i pšenica su, pored šećera, najdestruktivniji nutrijenti koji utiču na gojaznost i zdravlje širom sveta.

[adsenseyu1]

Pasterizovano mleko je navodno jedno od najviše nutritivno manjkavih napitaka koje se pogrešno obeležava kao „savršena hrana“. Po jednoj studiji koja je obuhvatila 42 države, konzumacija mleka i sira je usko povezana sa mogućnošću raka testisa kod muškaraca između 20 i 39 godina.

Zašto se mi u stvari toliko razboljevamo od hrane koju jedemo? Zavisi u velikoj meri od toga koliko je obrađena hrana koju konzumiramo.

Generalno govoreći, što se pre hrana pokvari, više nutrijenata sadrži. Sveža hrana se pokvari veoma brzo, dok procesuirana hrana može da stoji mesecima, pa čak i godinama s obzirom da su uklonjeni svi mikroorganizmi, enzimi, kiseonik i vlaga iz hrane. Što je više hrana obrađena, veće su šanse da ćemo se razboleti od nje.

piramida ishrane

Erazmusov izbor piramide ishrane

1. Nivo – Sirova hrana

Baza piramide se sastoji od sirove hrane koja podrazumeva svežu, celu hranu koja je uzgojena u vašoj geografskoj okolini. Hrana treba da se uzgaja organski, bez herbicida, pesticida ili hemijskih đubriva, da sazreva pod suncem i da je sezonska.

Od pamtiveka je sirova hrana bila vitalna za opstajanje svih živih bića i zato je svrstana u bazu piramide za sve žive organizme.

[adsenseyu1]

2. Nivo – Zamrznuta hrana

Zamrznuta hrana je druga po redu koja može da obezbedi vitamine, enzime, minerale i proteine za zdravlje.

Zamrznuta hrana ipak nije dugoročno rešenje, ona se mora čuvati uvek na niskim temperaturama i iskoristiti u razumnom roku.

3. Nivo – Sušena hrana

Sušenje se obično primenjuje na žito, leguminoze, voće i povrće. U ovom slučaju, minerali, proteini i neki enzimi ostaju netaknuti.

Prednost sušene hrane je što se može duže čuvati, ali se ipak mogu izgubiti neki nutrijenti.

4. Nivo – Kuvana hrana

Metode obrade koje su najmanje štetne po hranu su blanširanje, kuvanje i kuvanje na pari. U svakom od ovih procesa dolazi do gubljenja nutrijenata kao što su enzimi, probiotici i neke aminokiseline.

Prethodna 4 opisana nivoa pomažu očuvanju zdravlja!

[adsenseyu1]

5. Nivo – Prerađena pšenica i šećer

Obrada i procesuiranje žita i šećera je imalo veoma loše efekte na zdravlje zapadnjačke civilizacije.

Prerada uzrokuje gubitak minerala, vitamina, enzima, vlakana, antioksidanta, probiotika, proteina, esencijalnih masnih kiselina i fitonutrijenata. Ovaj vid obrade pretvara hranu u „prazne kalorije“ sa malo ili bez ikakve nutritivne vrednosti.

6. Nivo – Izbeljena hrana bez mirisa

Ovaj način obrade se primenjuje na semena, orahe i leguminoze koje se koriste za proizvodnju komercijalnog ulja i kao takva je vrlo gruba, oduzimajući gotovo svu prehrambenu vrednost tih proizvoda.

Osim ogromnog gubitka nutrijenata, molekuli hrane su trajno oštećeni, čineći hranu toksičnom na ćelijskom nivou i povećavajući rizik od raka, zapaljenja i trajnih degenerativnih promena.

[adsenseyu5]

7. Nivo –Pečena hrana

Pečenje hrane u rerni ili na roštilju uzrokuje hemijske promene na hrani koje su opasne po zdravlje.

Nedavno je otkriveno da jedinjenja akrilamidi, koja se formiraju u skrobu tokom kuvanja na visokoj temperaturi, povećavaju rizik od raka i zapaljenja, ali i oštećuju nervni sistem. Oštećeni molekuli hrane su toksični za čoveka.

8. Nivo – Pržena hrana

Za prženu hranu se odavno zna da predstavlja pretnju po zdravlje. Istraživanje je pokazalo da porast kardiovaskularnih oboljenja, raka i drugih degenerativnih poremećaja raste sa povećanom konzumacijom pržene i „brze“ hrane.

9. Nivo – Hidrogenovana hrana

Hidrogenacija je „kralj toksičnosti“! U ovom procesu, ulja se pregrevaju i izlažu vodoniku u pokušaju da se „zasite“ nezasićene veze u molekulima.

Osim zasićenja, ona stvara trans-masne ksiseline koje su povezane sa porastom kardiovaskularnih oboljenja, rakom, dijabetesom i poremećenim imunim i reproduktivnim sistemom.

Vreme je pokazalo da je piramida ishrane koju nameću vlasti nepravilan vodič ka zdravlju. Što se više informišete o GMO, obrađenoj hrani i toksinima iz prehrambene industrije, pre ćete zaključiti da će VAŠA piramida ishrane, koja poboljšava VAŠE zdravlje, drugačija i bolja od bilo koje konvencionalne piramide.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]