Tajne službe Australije još uvek tragaju za rešenjem misterije nestalog aviona i NLO

ufo nlo i avion

Istraživači su otkrili nove informacije o jednoj od najvećih australijskih vazduhoplovnih misterija.

Skoro 36 godina je prošlo otkako je viktorijanski pilot Fred Valentik nestao bez traga, a jedan od istraživača kaže da postoji dokaz da je avion  Cesna uočena iznad južne Australije – zakačena za NLO.

Viktorijanska NLO akciona grupa traži pomoć u identifikaciji farmera blizu Adelejda koji je navodno video letelicu od 30 metara kako leti iznad njegovog poseda jutro nakon što je prijavljeno da je g. Valentik nestao.

Tvrdi se da je Cesna bila zaglavljena sa strane letelice, pri čemu joj je curilo ulje. Farmer je čak i zapisao registracioni broj aviona na traktor ali nikad nije izneo ovu informaciju u javnost jer su ga prijatelji kojima je rekao za to ismevali.

 fred valentik pre poslednjeg leta

Fred pre polaska na poslednji let

Teorija je pokrenula ozbiljne debate jer se državni vodeći NLO istražitelji pripremaju za nacionalnu konferenciju u Melburnu idućeg meseca.

Glavni istražitelj Džordž Simpson kaže da bi farmer, jedan od poslednjih koji je video ovaj avion na nebu, mogao  imati informacije koje bi rešile misteriju.

G. Simpson je zaključio da nije bilo dokaza, ali je rekao da je to bio najbliži trag slučaju koji je decenijama intrigirao Australijance. On je takođe rekao da postoje brojni dokazi koji potvrđuju da se u to vreme nalazio NLO iznad Adelejda.

G. Valentik je bio na rutinskom letu, prenoseći robu na King Ajlend u oktobru 1978. godine kada je nestao.

U svom poslednjem razgovoru sa kontrolom leta, prijavio je da je nekakav neidentifikovani objekt leteo ispred njega. To je bila poslednja stvar koju je g. Valentik rekao pre nego što se čudan metalni zvuk čuo i prenos prekinuo.

fred valentik pre nestajanja

Fredov avion nekoliko minuta pre nestajanja

Tragovi aviona ili pilota nisu pronađeni ni nakon detaljnih potraga.

„Ovo je bio iskusan pilot koji je trebao da prepozna drugi avion ako bi ga video,“ rekao je g. Simpson.

Dodatno doprinoseći misteriji, jedna amterska fotografija od te večeri pokazuje taman, neidentifikovan oblik na nebu.

Istražitelji takođe pokušavaju da pronađu kopiju Valentikovog poslednjeg prenosa koji je bio emitovan na radio stanici Melburna 3XY.

Valentikov slučaj će biti jedan od dosijea X o kojima će viktorijanska NLO akciona grupa diskutovati na svojoj konferenciji „Godina Razuma“ 6. septembra.

Webtribune.rs