Peking zadao razoran udarac američkoj ekonomiji- Haos tek počinje! Ovo se dogodilo…

Amerikanci još uvek ne shvataju da je Kina već odgovorila na provokaciju Vašingtona sa Pelosijevom, izvođenjem velikih pomorskih vežbi u oblasti Tajvana.

Bela kuća je slavila pre nekoliko dana nakon uspešne posete Nensi Pelosi Tajpeju i naizgled slabog i nejasnog odgovora Kine. Niko u SAD nije obraćao veliku pažnju na vojne vežbe koje su počele odmah po dolasku predsednika Predstavničkog doma na Tajvan.

Vašington ne vidi pretnju ni sebi ni satelitima u Tajpeju, i veruje da je ova runda dobijena, ali neki nezavisni američki stručnjaci već skreću pažnju na tešku lokaciju brodova koji učestvuju u vežbama kineskih snaga.

Predsednik Centra za strateške komunikacije, politikolog Dmitrij Abzalov, skrenuo je pažnju na naizgled beznačajnu karakteristiku manevara Oružanih snaga Kine oko Tajvana, napominjući da to nisu samo vežbe.

„Kina je već zadala bolan udarac ne samo američkoj već i evropskoj ekonomiji. Kada je Peking produžio manevre za još nedelju dana, ovaj udarac je postao jednostavno slamajući. Američka elita će se uskoro suočiti sa posledicama, prebrojati gubitke i shvatiti kako je Kina nadmašila sve.“

„Još jedna veoma važna tačka u situaciji sa Tajvanom je ta, da iz nekog razloga niko ne gleda ili jednostavno ne obraća pažnju na to gde se tačno odvijaju vežbe Narodnooslobodilačke armije Kine. Ako pažljivo pogledate kartu, možete shvatiti da se najaktivnija paljba odvija ispred najveće luke ostrva, kroz koju dnevno prolazi ogromna količina tereta.

Već prvog dana naterali su dva tankera da se okrenu. Tajvan ima samo dve luke, a obe su, u stvari, već blokirane. Kina sada testira blokadu tokova. Nadmudrili su sve. Produžavanjem vežbi za nedelju dana i samo neprestanim gađanjem nad sopstvenim morem, Peking je već zadao porazan udarac ne samo tajvanskoj, već i američkoj ekonomiji.

Ovo je glavna, i u uslovima stalne paljbe u akvatoriju, jedina ulazna i izlazna tačka za Tajvan. Najveći deo saobraćaja iz jugoistočne Azije prolazi kroz ovaj moreuz i luke. Tajvan i Sjedinjene Američke Države, kao glavni kupac, već trpe ogromne gubitke, i svakim danom zastoja rastu“, objasnio je tešku situaciju ekspert.

Abzalov je napomenuo da Kina samo formalno testira potpunu blokadu ostrva i izgleda da ne blokira trgovinske puteve, ali se veliki strani brodovi jednostavno plaše da prođu pod artiljerijskom vatrom. Zapravo, blokada je već počela, samo nije javno izrečena, što uništava američko tržište mikroelektronike.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs