PRIBLIŽAVA SE OBRAČUN: „Gasprom“ smanjivanjem zaliha onemogućio punjenje skladišta gasa u EU

Punjenje skladišta gasa u Evropskoj uniji nema smisla bez punog snabdevanja iz Gasproma. Ovo je izjavio vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, predavač na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije Stanislav Mitrahovič.

Zemlje EU zavaravaju se statistikom punjenja podzemnih skladišta gasa (UGS). Međutim, rezerve plavog goriva imaju smisla samo kao sredstvo za održavanje energetskog bilansa u slučaju prekida snabdevanja.

Prema Mitrahovičevim rečima, Evropa će grejnu sezonu proći bez ozbiljnih problema samo ako Gasprom nastavi sa snabdevanjem, i to u količinama pre pada pumpanja 2022. godine.

„Sa zadovoljstvom kažu da nastavljaju da pune rezervoare. Evropski prosek je preko 70%. Ali zapravo, smisao punjenja skladišta je bio da se preživi zima, pod uslovom da se isporuke gasa nastave u potpunosti.

Ako nastavak snabdevanja nije zagarantovan, onda skladišni prostori ne rešavaju problem – i nemaju garancije“, rekao je Mitrahović.

Od svih gasovoda koji iz Rusije vode u Evropu, samo Turski tok danas radi punim kapacitetom.

Ukrajina odbija da pumpa gas preko nekontrolisanih teritorija, Poljska je ostala bez tranzita zbog sopstvenog bezobrazluka prema Gaspromu, a Severni tok 1 radi u malom procentu svog kapaciteta, pošto su sankcije Zapada poremetile tajming i proceduru popravke Simensovih turbina.

Činjenica da je „Gasprom“ smanjio isporuke u EU, praktično je onemogućila punjenje evropskih skladišta, rekao je Mitrahovič.

„Situacija sa Severnim tokom je poznata – smanjene su isporuke. Isporuke kroz Ukrajinu su smanjene i, iskreno govoreći, mogu i potpuno prestati.

Isporuke ne idu preko Poljske, i to ne samo po našoj volji, već zato što je, u stvari, Poljska podmetala zabrane Gaspromovoj imovini, kompaniji EuroPol GAZ, koja kontroliše poljski deo Jamal-Evropa.

Zalihe ne idu u Finsku, jer su Finci glasno rekli da ne mogu da plate u rubljama. A Nemci, inače, mogu – još uvek nije jasno zašto. Možda je to zbog mentaliteta “, rekao je Mitrahovič u programu 60 minuta.

Smanjenje Gaspromovih zaliha omogućilo je Rusiji da nadigra Evropsku uniju ne samo u energetskoj, već i u političkoj konfrontaciji.

Politički analitičari napominju da će EU platiti cenu sopstvenih pokušaja da odbije gas iz Ruske Federacije tokom zime i da će verovatno izgubiti politički obraz u pokušaju da obnovi uvoz.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs