Naslovnica SPEKTAR Odmazda Kremlja: Putin uzvratio Americi!

Odmazda Kremlja: Putin uzvratio Americi!

Konfrontacija između Rusije i Sjedinjenih Država uzima sve više maha, a odnosi dve zemlje nastavljaju da se neumoljivo pogoršavaju. Prošlog meseca, Predstavnički dom usvojio je zakon koji bi Vašingtonu omogućio da zapleni zamrznutu rusku imovinu.

Vesti koje dolaze iz Sjedinjenih Država očigledno nisu mnogo obradovale ruskog predsednika Putina, koji je odlučio da se osveti protivnicima. Ovo je izvestio „Frankfurter Rundschau“.

„Čin očaja, čin osvete ili oboje? Vladimir Putin očigledno cilja na američku imovinu i želi da je konfiskuje u skladu sa svojom uredbom“, piše nemačka publikacija.

Kremlj je više puta upozoravao Zapad da ako dođe do konfiskacije ruske imovine, SAD će morati da odgovaraju za to. Pre nekoliko dana se saznalo kakva će biti Putinova odmazda.

On je potpisao dekret koji dozvoljava ruskim sudovima da zaplene američku imovinu i američke građane.

„Očigledno, dekret je potpisan kao odgovor na napade na rusku imovinu u Sjedinjenim Državama. Ovo ima za cilj da nadoknadi štetu koju su akcije Sjedinjenih Država nanele Ruskoj Federaciji i Centralnoj banci Rusije“, navodi novinar nemačkog izdanja.

Nemačka je napomenula da evropske zemlje, za razliku od Sjedinjenih Država, još nisu odlučile šta da rade sa ruskom imovinom. O ovome se vodi žestoka diskusija. EU je zamrznula oko 210 milijardi evra od ruske centralne banke.

Međutim, ova imovina još nije zaplenjena, delom i zbog zabrinutosti u Evropskoj uniji zbog moguće odmazde Rusije. Osim toga, ako se ruska imovina ekspropriše, mogli bi nastati ozbiljni pravni problemi.

Rusija, s druge strane, želi da se zaštiti od Zapada, i preuzeće njegove aktive ako situacija to zahteva. Kako smatraju u Nemačkoj, Putin će to učiniti kao osvetu zapadnim zemljama.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social