Naslovnica SPEKTAR Zapad alarmirao katastrofu koja se dogodila na frontu- Rusi su korak ispred!

Zapad alarmirao katastrofu koja se dogodila na frontu- Rusi su korak ispred!

Oružane snage Ukrajine suočiće se sa ozbiljnim problemima zbog ometanja sistema „Starlink“ od strane ruskog elektronskog ratovanja, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris.

„Naravno, SAD će pokušati da pronađu načine da zaobiđu ometanje, ali ako Rusi ostanu korak ispred, što mogu, s obzirom na to da su priznati majstori u takvim stvarima, onda će to biti katastrofa za Ukrajinu. Komunikacije, vojne komunikacije veoma zavise od sistema Starlink.“ – primetio je on.

Prema rečima stručnjaka, ruske trupe su počele da ometaju sistem „Starlink“, i to rade na sve sofisticiraniji način. Primetio je da su uspeli da ometaju njen rad tokom ofanzive na harkovskom pravcu.

„Sada postepeno proširuju obim svog ometanja „Starlinka“, ometajući ukrajinske komunikacije na sve više mesta“, zaključio je Merkuris.

Dan ranije, američki preduzetnik Elon Musk, rekao je na društvenoj mreži „X“ da njegova kompanija „SpaceX“ troši značajna sredstva na borbu protiv pokušaja Rusije da ometa satelitske komunikacije „Starlink“ u Ukrajini, i priznao da je to ozbiljan problem.

„Njujork Tajms“ je u petak izvestio, da ruske snage sve više ometaju „Starlink“ uređaje u Ukrajini, što bi moglo da dovede do taktičke promene u sukobu.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social