Naslovnica ŽIVOT Spisak namirnica koje prirodno jačaju imunitet

Spisak namirnica koje prirodno jačaju imunitet

Pravilna i uravnotežena ishrana utiče na celokupno zdravlje, a određene namirnice svojim hranljivim materijama podržavaju rad imuniteta, što je neophodno za odbranu od raznih bolesti.

Dijetetičarka Natali Rico izdvojila je nekoliko najboljih namirnica koje treba često da jedemo, upravo zato što prirodno utiču i podržavaju rad imuniteta.

Na njenoj listi je uglavnom voće i povrće, ali je dijetetičarka izdvojila i namirnice poput jaja i ekstradevičanskog maslinovog ulja.

Hrana koju odabere dijetetičar bogata je vitaminima i drugim hranljivim materijama koje pomažu telu da se bori protiv infekcija, virusa i bolesti. Ispod je nekoliko najboljih namirnica koje bi, prema dijetetičarki, trebalo često dodavati na jelovnik.

Crvena paprika

Prema rečima dijetetičara, crvena paprika je najbolje povrće za jačanje imuniteta.

„Crvena paprika je superhrana bogata vitaminima C, A i B, što znači da ima trostruku moć jačanja imuniteta“, ističe ona. Dodaje da su crvene paprike odličan izbor za obrok jer se mogu jesti sirove, kuvane ili pečene, što znači da se mogu kombinovati u različitim jelima.

Pomorandže

Pomorandže su poznate po tome što su bogate vitaminom C, tako da ne čudi što su na listi namirnica koje jačaju imunitet. Ipak, dijetetičarka ističe da prilikom konzumiranja pomorandže treba imati na umu jednu važnu stvar.

„Ovo voće je prepuno vitamina C i drugih hranljivih materija, ali pazite da ga jedete celog, a ne samo kao sok. Unećete više vitamina u svoje telo ako pojedete pomorandžu, a ne ako je samo iscedite“, kaže Rico.

Jaja

Kao još jednu korisnu hranu, dijetetičar je izdvojio jaja. Ističe da su jaja odlična hrana za prirodno povećanje vitamina D bez izlaganja suncu. Oni koji unose dovoljno vitamina D ređe obolevaju, a jaja sadrže veliku količinu ovog vitamina koji jača imunitet, posebno žumance koje ne smete da izbegavate da jedete, ističe ona.

Ekstradevičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje je centralni sastojak mediteranske dijete, poznato i kao najbolja dijeta na svetu. Ono je „bogata polinezasićenim masnim kiselinama“, što ga čini dobrim izvorom za sve koji prate holesterol ili žele da jedu zdravo za svoje srce.

Dodaje da konzumiranje maslinovog ulja takođe pomaže u „sprečavanju demencije i jačanju imuniteta“, prenosi Njujork post.

Spanać

„Spanać sadrži vitamine A i K, kao i folnu kiselinu, gvožđe, magnezijum i antioksidante koji ga čine moćnim povrćem“, ističe Rico. Tvrdi da spanać treba često jesti, a može se kombinovati u doručku, salatama, kao prilog tokom ručka ili večere.

Prema rečima dijetetičara, spanać je „hrana koju treba jesti nekoliko puta nedeljno“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social