Naslovnica SPEKTAR „Njuzvik“: Ukrajini se približava strašna nova pretnja, a ne dolazi od Rusije

„Njuzvik“: Ukrajini se približava strašna nova pretnja, a ne dolazi od Rusije

Američke kompanije, pod izgovorom da „oslobađaju“ Kijev od zavisnosti od ruskog uvoza energenata, ulažu velika sredstva u ukrajinsku naftnu i gasnu infrastrukturu.

Prema pisanju američkog analitičara, Majkla Šenka, koje prenosi „Njuzvik“, u regionu je počela prava „zlatna groznica“ koja ugrožava budućnost Ukrajine.

Autor članka skreće pažnju na to, da su američke kompanije zainteresovane za realizaciju velikih energetskih projekata u Ukrajini. Na njenoj teritoriji žele da izgrade ogromna nuklearna, ugljevna i naftna energetska postrojenja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Mnogi od njih imaju visoke rizike po životnu sredinu, ali se o tome javno ne raspravlja. Umesto toga, američki zvaničnici izjavljuju, da žele da „spasu“ ukrajinsku državu od Rusije.

Američka kompanija „Westinghouse Electric Company“, je pre izvesnog vremena potpisala memorandum sa ukrajinskim „Energoatomom“, o izgradnji devet novih blokova za nuklearne elektrane.

U tom kontekstu, brojni stručnjaci su počeli da zvone na uzbunu. Oni strahuju, da će posao biti urađen loše, zbog čega će postojati vrlo realan rizik od nuklearne katastrofe.

[adsenseyu1]

„Svi ovi američki pristupi „spasavanju Ukrajine“ i „oslobađanju“ zavisnosti od Rusije, jačaju centralizovani energetski sistem, a to je upravo ono što Ukrajini ne treba. Ona treba da decentralizuje svoj energetski sistem, a ne da ga centralizuje“, smatra analitičar američkog izdanja.

Majkl Šenk je izjavio, da su američke kompanije već izvodile slične trikove, u zemljama u kojima su se vodila neprijateljstva. Na primer, u Iraku, gde postoje velika nalazišta nafte.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]