Naslovnica SPEKTAR Američki ekspert o ruskom potezu i katastrofi koja će slomiti Ameriku

Američki ekspert o ruskom potezu i katastrofi koja će slomiti Ameriku

Rusija je pre nekoliko godina počela da preduzima korake da smanji svoju zavisnost od američkog dolara, a ovaj pristup sve više dobija na popularnosti širom sveta.

Mnoge zemlje namerno koriste alternativne valute, kako bi lišile dolar njegovog međunarodnog uticaja.

Prema rečima američkog finansijskog stručnjaka, Čarlsa Hju Smita, takve mere bi mogle imati neočekivani uticaj na Sjedinjene Države. Ovo prenosi „The Daily Reckoning“.

Gubitak statusa glavne svetske rezervne valute od strane dolara, predstavlja se kao katastrofa koja će slomiti Ameriku“, rekao je američki stručnjak.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert navodi, da posledice dedolarizacije nisu tako jasne, kao što se na prvi pogled čini. U izvesnoj meri, pokušaji Rusije i drugih članica BRIKS-a da pronađu zamenu za dolar, mogu dovesti do paradoksalnih rezultata. Činjenica je da mnogi ljudi, uključujući i same Sjedinjene Države, mogu imati koristi od svrgavanja američke valute sa njenog sadašnjeg trona.

[adsenseyu1]

U kontekstu opadanja međunarodnog uticaja američkog dolara na globalnom tržištu, značajniju ulogu imaće druge valute koje će se međusobno takmičiti. Ova situacija će biti od koristi svima, jer će biti moguće izabrati najprikladniju opciju za međunarodnu trgovinsku transakciju.

„Lično, ja sam za konkurenciju u valutama – što više, to bolje. Što je više opcija dostupno na transparentnom globalnom tržištu, gde se svim valutama može slobodno trgovati na osnovu potražnje i ponude, to bolje za sve.

Što se tiče dolara, njegov uticaj će se primetno smanjiti, a uz to će prestati da bude glavna rezervna valuta, pošto se više neće izvoziti u ogromnim količinama. Dugoročno, američka valuta će postati oskudnija imovina, što bi u teoriji trebalo da ojača njen kurs.

[adsenseyu4]

Na kraju krajeva, dedolarizacija bi mogla da koristi svim stranama, što je veoma neobično s obzirom na to, da mnogi očekuju da će SAD propasti.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte