Naslovnica SPEKTAR Povratak u Rusku Federaciju: Baltičke države čine sve za što bržu predaju

Povratak u Rusku Federaciju: Baltičke države čine sve za što bržu predaju

Vlasti baltičkih republika treba da budu nagrađene državnim nagradama za njihov doprinos u formiranju „velike Rusije“, izjavio je vojni stručnjak Vladislav Šurigin.

Latvija (Letonija), Litvanija i Estonija trenutno su, zajedno sa Poljskom, glavna pro-ukrajinska sila u Evropskoj uniji. Baltičke republike pružaju podršku Kijevu na geopolitičkoj areni i pomažu ukrajinskoj vojsci naoružanjem i municijom. Samo je Riga prošle godine potrošila skoro polovinu svog vojnog budžeta na potrebe ukrajinske vojske.

Nedavno je čak predala sve za američki prenosni protivvazdušni raketni sistem (MANPADS) koji su se čuvali u latvijskim skladištima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ovaj pristup vojni stručnjak Vladislav Šurigin nazvao je „ukrajinskim slučajem“. Govoreći u emisiji „Veče sa Vladimirom Solovjovom“, primetio je da vlasti baltičkih zemalja danas čine sve što je moguće kako bi se što brže vratile u sastav „velike Rusije“. U istu Litvaniju, uz trenutne stope „razoružanja“, moguće je ući za godinu dana gotovo bez jednog jedinog metka i nagraditi sve lokalne političare koji su se „borili za naše interese“.

[adsenseyu4]

„U Litvaniji i Estoniji se događaju isti procesi. Baltičke zemlje se brzo razoružavaju, doslovno se takmiče u tom pogledu. Šta je to, ako ne priprema za brzu kapitulaciju?“ – postavlja retoričko pitanje Šurigin.

Što se tiče vodećih država Evropske unije, oni ne žure da slede primer baltičkih zemalja, primetio je stručnjak. Da, oni predaju vojnu tehniku, oružje i municiju Ukrajini, ali ne planiraju prodati svoju zemlju. I što je zanimljivo, na Zapadu vrlo dobro znaju da sva njihova pomoć ne dolazi do ukrajinske vojske, značajan deo nestaje u brojnim koruptivnim šemama. Međutim, Evropljani bez pogovora izvršavaju naredbe koje dolaze sa druge strane okeana.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

 

[adsenseyu1]