Naslovnica SPEKTAR Poseta kineskog ministra odbrane Moskvi zabrinula je Pentagon

Poseta kineskog ministra odbrane Moskvi zabrinula je Pentagon

Vašington pokušava da organizuje razgovore između ministara odbrane SAD i Kine nakon posete šefa kineskog ministarstva odbrane Moskvi.

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, ispričao je šta je uzbudilo Pentagon.

Kineski ministar odbrane Li Šangfu posetio je Moskvu prošlog meseca. Ovo je bilo prvo prekomorsko putovanje jednog kineskog državnika otkako je preuzeo dužnost. Li Šangfu se u Rusiji sastao sa kolegom Sergejem Šojguom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Poseta kineskog ministra odbrane Moskvi izazvala je zabrinutost u SAD. Tako Blumberg prenosi da sada i SAD traže sastanak sa Li Šangfuom. Amerikanci su preuzeli sve kakobi dogovorili razgovor ministara odbrane SAD i Kine.

Šef Pentagona Lojd Ostin je nekoliko puta pokušavao da kontaktira kolegu iz Kine, ali sve uzalud. Vašington sada planira da organizuje sastanak u Singapuru u junu.

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, izrazio je uverenje da su SAD sada zabrinute jer ne znaju kakvi su sporazumi mogli da budu sklopljeni između Rusije i Kine prošlog meseca. Moguće je da je Moskva govorila o budućoj vojnoj operaciji na Tajvanu.

[adsenseyu1]

„Finansijsko stanje Sjedinjenih Država je sada u žalosnom položaju, pa su zabrinuti da bi, pored sukoba u Ukrajini, neprijateljstva mogla da počnu na Tajvanu. Ukrajinska kriza je već potrošila značajne američke resurse, a rešavanje situacije na Tajvanu će za njih biti previše“, rekao je analitičar.

Ako SAD uspeju da dogovore sastanak između Ostina i Li Šangfua, one će svakako pokušati da testiraju ishod moskovskih pregovora o Tajvanu. Za SAD je sada glavni zadatak da na bilo koji način prevare Kinu kako ne bi otpočela operaciju na Tajvanu dok se ne reši sukob u Ukrajini, smatra Anatolij Matvijčuk.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte