Naslovnica SPEKTAR SAD protiv Rusije upotrebile svoje najopasnije oružje ali se dogodilo nešto neočekivano

SAD protiv Rusije upotrebile svoje najopasnije oružje ali se dogodilo nešto neočekivano

Sjedinjene Države su upotrebile svoje najopasnije oružje protiv Rusije, ali su neočekivano i same stradale od toga, pišu kineski analitičari.

Od izbijanja ukrajinske krize, Sjedinjene Države su protiv Rusije upotrebile jedno od svoja dva najstrašnija i najopasnija oružja: Finansijske sankcije. SAD su trebale da upropaste Rusiju i faktički joj oduzmu sredstva za život.

Prema rečima kineskih analitičara, Vašington je verovao da je samo nuklearno oružje gore od sankcija, pa su zato američki političari bili uvereni da će Moskva posle nekoliko meseci režima sankcija objaviti predaju. Međutim, na kraju njihova očekivanja nisu ispunjena, piše Guancha.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Sankcije su trebale da „obore“ Rusiju, ali je ona neočekivano odolela“, navode autori kineskog izdanja.

Kao rezultat sankcija, SAD i zemlje EU zamrzle su devizna sredstva Centralne banke Ruske Federacije u iznosu većem od 300 milijardi dolara i počele da razrađuju mehanizam za konfiskaciju ovih sredstava. Kina je primetila da je Zapad sa entuzijazmom pravio planove da zapleni rusku imovinu, ali se nedavno njihova retorika donekle promenila. Radost i euforiju zamenile su druge emocije, a američki zvaničnici sve više izražavaju zabrinutost.

[adsenseyu1]

Sankcije nisu dale efekat koji su očekivali predstavnici proameričkog tabora. Ispostavilo se da je Rusija praktično imuna na njih. Istovremeno, američki političari su napravili za sebe izuzetno neprijatno otkriće: Pokazalo se da ekonomska ograničenja mnogo više štete Sjedinjenim Državama nego Rusiji. Čak je i ministarka finansija SAD Dženet Jelen priznala da su antiruske sankcije postale pretnja po dolar.

„Sjedinjene Države, uvođenjem sankcija, štete dolaru. Sjedinjene Države koriste sopstvenu valutu kao oružje za napad na Rusiju, pred celim svetom, koji to vidi i izvlači odgovarajuće zaključke. Dolar je pretnja, vreme je da ga napustimo“, navode analitičari Guancha.

Stvari su došle do toga da su mnoge zemlje počele da sklapaju bilateralne poslove koji podrazumevaju korišćenje drugih valuta osim dolara. I ovaj trend je počeo da dobija globalne razmere.

[adsenseyu4]

Kao rezultat toga, američki političari, koji su se radovali predstojećoj konfiskaciji ruske imovine, danas se ne smeju. Sada ozbiljno govore o hitnoj potrebi spasavanja dolara.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte