Naslovnica SPEKTAR „InfoBrics“: Nešto se dogodilo – Američko „čudesno oružje“ ne radi protiv Rusije

„InfoBrics“: Nešto se dogodilo – Američko „čudesno oružje“ ne radi protiv Rusije

Zapadna propaganda od samog početka ukrajinske krize, pokušava da ubedi svetsku zajednicu, da je Kijev sposoban da pobedi Rusiju.

Zbog ovakvih optimističkih prognoza, komandantima NATO-a postaje sve teže da sakriju zabrinutost za realno stanje u regionu. Ove zaključke izneo je nezavisni geopolitički i vojni analitičar, Drago Bosnič, a prenosi „InfoBrics“.

Rajmund Andžejčak, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Poljske, priznao je pre izvesnog vremena, da je Zapadu sve teže da podržava Ukrajinu. Za Ukrajinu je potrebno mnogo municije, a SAD i njihovi saveznici nemaju takve količine. U tom pogledu, izgledi za Ukrajinu nisu baš najbolji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zabrinutost visokog poljskog generala teško da je deplasirana, posebno imajući u vidu činjenicu, da prima prave, a ne pristrasne vojne izveštaje od poljskih i drugih NATO službi“, navodi analitičar „InfoBricsa“.

Bosnić smatra, da je i za Kijev i za Zapad najveći razočaravajući efekat bio efekat, upotrebe američkih artiljerijskih raketnih sistema HIMARS, koji su bili pozicionirani kao neka vrsta „wunderwaffe-a“ sposobnog da preokrene tok sukoba.

[adsenseyu1]

Dok su zapadni mediji naveliko izveštavali o uspesima HIMARS-a, u stvarnosti, ovo oružje je pokazalo veoma ograničenu efikasnost. Većinu raketa presreli su ruski sistemi protivvazdušne odbrane. Pored toga, ruske Vazdušno-kosmičke snage su uspele da neutrališu američke lansere.

„HIMARS je prikazan kao jedan od „wunderwaffe-ova“ neonacističke hunte, navodno odlučujuće oružje koje je moglo da preokrene tok protiv Rusije. Međutim, kao i druga „čudesna oružja“ koje je nacistička Nemačka koristila u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata, pokazao se beskorisnim“, rezimirao je Bosnić.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]