Naslovnica IZA OGLEDALA „NJUJORK OBZERVER“: FBI štitio agente Udbe koji su „čistili“ američku teritoriju od...

„NJUJORK OBZERVER“: FBI štitio agente Udbe koji su „čistili“ američku teritoriju od ustaških emigranata

fbi

[adsenseyu3]

Agenti Udbe, koji su sedamdesetih „čistili“ američku teritoriju od ustaških emigranata koji su se protivili Titovom režimu, radili su to pod zaštitom FBI.

Ove tvrdnje izneo je američki nedeljnik „Njujork obzerver“ u tekstu povodom 40. godišnjice terorističkog napada na Aerodrom „La Gvardija“. Za taj zločin bio je osumnjičen Zvonko Bušić, aktivni član grupe hrvatskih ustaških emigranata, koji je kasnije osuđen na doživotnu kaznu zbog otmice aviona.

Iako je njujorškim policajcima priznao da je na dan napada bio na Aerodromu „La Gvardija“, Bušićev slučaj je iznenada preuzeo FBI, oslobodivši ga od optužbi.

Od šezdesetih do devedesetih agenti Udbe su na Zapadu pogubili stotinu Hrvata i Srba

Četiri decenije kasnije još nije rasvetljeno ko stoji iza eksplozije u kojoj je stradalo 11 osoba, a 75 je ranjeno. Međutim, sada „Obzerver“ tvrdi da ima odgovor na to pitanje.

[adsenseyu1]

Prema navodima tog lista, eksploziv je podmetnuo ni manje ni više nego tajni agent Udbe, koji se infiltrirao u grupu ustaških emigranata, čiji je Bušić bio član. Prema prvobitnom planu grupe, eksploziv je trebalo da bude aktiviran na praznom aerodromu, kako bi ustaše skrenule pažnju na svoj apel za „slobodnu Hrvatsku“.

Međutim, agent Udbe, čiji je krajnji cilj bila likvidacija ustaških emigranata, preuzeo je operaciju u svoje ruke i ona je pošla naopako – bomba je detonirana dok je aerodrom bio pun, što je rezultiralo najvećim terorističkim napadom na teritoriji SAD pre 11. septembra.

Umešanost agenta Udbe u krvoproliće je, prema pisanju „Obzervera“, uspešno zataškao FBI, koji je od početka znao za takve uplive u redove protivnika komunističkog režima.

Interes FBI krio se u tome što su od agenata Udbe dobijali dragocene informacije o ustaškim emigrantima, koji su predstavljali pretnju po lokalne zajednice u Americi, u kojima su se nastanili.

Pod zaštitom FBI, Udba je mogla neometano da likvidira sve emigrante sa prostora Jugoslavije koji su se borili protiv Titovog režima. Nijedno od ovih ubistava nikada nije rasvetljeno.

Među njima je i jezivo ubistvo srpskog aktiviste koji je 1977. izboden u Čikagu. Tom prilikom zaklana je i njegova devetogodišnja poćerka.

Ubica je, prema navodima nedeljnika, bio upravo Udbin agent, kome je federalna kriminalistička služba obezbedila novi identitet i zaštitila ga od krivičnog gonjenja.

[adsenseyu4]

Udba je akcije protiv ustaških emigranata izvodila i u Australiji

O pažljivo isplaniranoj infiltraciji Udbinih agenata u redove ustaških emigranata posvedočili su i članovi grupe kojoj je pripadao Zvonko Bušić.

Nakon sloma ove grupe početkom osamdesetih, desetak ekstremista osuđeno je na dugogodišnje zatvorske kazne. Prilikom svedočenja na dva odvojena suđenja, svi do jednog su tvrdili da nisu imali nameru da naude američkom narodu i da im je Udba „smestila“.

„Njujork obzerver“ piše da se isti scenario najverovatnije odigrao i u slučaju napada na Aerodrom „La Gvardija“, uz komentar da su vlasti iz Vašingtona „dobro znale šta se događa, ali su ćutale“.

Masovno ubistvo ostalo je nerešeno. Uprkos svim naporima istražitelja, nije izvučen nikakav zaključak i teško da će javnost ikada saznati istinu, navodi „Obzerver“.

Otmica aviona

Zvonko Bušić je osuđen na doživotnu robiju zbog otmice putničkog aviona na letu od Njujorka do Čikaga 1976. i podmetanja bombe na železničkoj stanici u Njujorku, prilikom čijeg detoniranja je stradao jedan policajac. Bušić je pomilovan nakon 32 godine u zatvoru i pušten na slobodu 2008, a u Hrvatskoj su ga dočekali kao heroja. Ubio se 2013. godine.

(Blic)[adsenseyu5][adsenseyu5]