Naslovnica IZA OGLEDALA Bugarska, tajni akter ratova u Libiji i Siriji

Bugarska, tajni akter ratova u Libiji i Siriji

Boiko-Borisov-bugarska

[adsenseyu3]

Najbolje tajne se otkriju na kraju. Otkriveno je da je mafijski kartel koji upravlja Bugarskom slao drogu i oružje pripadnicima Al Kaide i ISIS-a na zahtev CIA-e u Libiju i Siriju. Ovaj skandal je utoliko gori što je Bugarska članica NATO-a i Evropske unije.

Sve je izgleda počelo slučajno. Fenetilin se već oko 30 godina koristi kao droga za doping u nemačkom sportu. Prema rečima trenera Piter Nojrurera, više od polovine nemačkih atleta ga redovno uzima. Bugarski dileri droge su uočili priliku, te su nakon raspada Sovjetskog saveza počeli da proizvode ovu drogu i da je ilegalno izvoze u Nemačku pod imenom kaptagon.

Dve mafijaške grupe su se našle u konkurenciji – Bezbednost Vasila Ilijeva (VIS) i Bezbednosno-sigurnosna kompanija (SIC) u kojoj je radio karatista Bojko Borisov. Borisov je stvorio kompaniju za zaštitu važnih ličnosti i kasnije postao telohranitelj prosovjetskog bivšeg predsednika Todora Živkova, ali i proameričkog Simeona II Saks Koburg Gote. Kada je Simeon II postao premijer, Borisov je imenovan za centralnog direktora ministarstva unutrašnjih poslova, a zatim je izabran za gradonačelnika Sofije.

[adsenseyu1]

Američki ambasador u Bugarskoj (i budući ambasador u Rusiji), Džon Bajerl, opisao je Borisova 2006. godine u poverljivom dokumentu koji je dospeo na Wikileaks. On je naveo da je Borisov povezan sa dva šefa mafije, Mladenom Mihalevom („Madžo“) i Rumenom Nikolovim („Paša“), osnivačima SIC-a.

U 2007. godini je otkriveno da je Borisov sproveo nekoliko malverzacija kao ministar unutrašnjih poslova, kao i da je umešan u 28 mafijaških ubistava. On je postao partner Džona E. MekLoflina, zamenika direktora CIA-e. Priča se da je uspostavio tajni zatvor CIA-e u Bugarskoj i da je pružio vojnu bazu za projekat borbe protiv Irana.

Nemački specijalista za organizovani zločin, Jirgen Rot, označio je 2008. godine Bojka Borisova kao „bugarskog Al Kaponea“.

Kada je postao premijer, Bugarska je već bila članica NATO-a i EU, te je on pomogao CIA-i da sprovede tajni rat protiv Moamera Gadafija. Bojko Borisov je slao kaptagon, koji je proizvodio SIC, džihadistima Al Kaide u Libiji. CIA je učinila ovu drogu još jačom pomešavši je sa hašišom. Teroristi su postali lakši za manipulaciju i bili su još suroviji. Borisov je zatim proširio tržište i na Siriju.

Ono što je takođe važno jeste da je CIA kupila od Bugarske sovjetsko oružje u vrednosti od 500 miliona dolara i poslala ga u Siriju. Među tim oružjem je bilo oko 18.800 prenosnih protivtenkovskih topova i 700 antitenkovskih raketnih sistema.

[adsenseyu4]

Kada je Hezbolah poslao tim u Bugarsku da prikupi informacije o ovom transportu, došlo je do terorističkog napada na Izraelce u odmaralištu Burgas, pri čemu je ranjeno 32 ljudi. Benjamin Netanijahu i Bojko Borisov su odmah optužili libanski pokret otpora, dok je Atlantis Press proširio glasine da je u pitanju bio samoubica Hezbolaha.

Kasnije je forenzičarka dr Galina Mileva otkrila da leš nije odgovarao opisima svedoka, dok je kontraobaveštajac, pukovnik Ljubomir Dimitrov, napomenuo da nije u pitanju bio samoubica, već samo nosač bombe, a da je bomba detonirana iz daljine bez njegovog znanja.

Press je zatim optužio dvojicu Arapa kanadske i australijske nacionalnosti, ali je Sofia News Agency navela Amerikanca Dejvida Džefersona kao saučesnika. Ishod svega toga je bio da je Evropska unija pokušala da iskoristi incident kako bi klasifikovala Hezbolah kao „terorističku organizaciju“, ali je stvar izvukao ministar spoljnih poslova, Kristijan Vigenin, koji je napomenuo da nema dokaza da je libanski pokret otpora počinio napad.

CIA se krajem 2014. godine okrenula Saudijskoj Arabiji od koje je mogla da nabavi modernije oruže poput protivtenkosvkih BGM-71 TOW raketa. Zatim su se pridružili i Ujedinjeni Arapski Emirati, te su ove dve zalivske zemlje počele da šalju oružje Al Kaidi i ISIS-u preko saudijsko-jordanske granice ili preko baze u Al Dafri.

CIA je u junu 2014. godine naredila Bugarskoj da onemogući izgradnju ruskog cevovoda Južni tok, koji bi snabdevao zapadnu Evropu gasom. Ova odluka, koja je lišila Bugarsku veoma važnog prihoda, usporila je napredak Evropske unije, ali i doprinela evropskim sankcijama protiv Rusije koje su uvedene pod izgovorom ukrajinske krize, a s ciljem razvoja eksploatacije gasa iz škriljaca u istočnoj Evropi. Naravno, ta odluka je imala za cilj i da onemogući Siriji da izvozi gas.

Prema najnovjim vestima, Bugarska – koja je članica NATO-a i EU – i dalje ilegalno šalje drogu i oružje Al Kaidi i ISIS-u uprkos Rezoluciji 2253 koju je nedavno jednoglasno usvojio Savet bezbednosti UN.

Thierry Meyssan (Voltairenet)

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]