Naslovnica SPEKTAR Na papiru američki finansijski sistem izgledao je prilično stabilno … Tada su...

Na papiru američki finansijski sistem izgledao je prilično stabilno … Tada su Rusija i Kina umešali prste …

SAD nastavljaju da postavljaju rekorde u pogledu javnog duga. U ovom trenutku, ukupan dug američke države premašuje 31 trilion dolara, i ova cifra stalno raste. S obzirom na ono što se dešava, postoji mogućnost da će u dogledno vreme Vašington morati da plati svoje dugove.

Po mišljenju kineskih stručnjaka, situaciju za Vašington komplikuju manevri Rusije i Kine.

Oni navode, da Kina sistematski smanjuje obim svojih ulaganja u javni dug SAD, a poslednjih deset meseci nivo ulaganja zemlje u ovu vrstu imovine, je ispod granice od trilion dolara. Štaviše, već šest meseci, Peking svakog meseca prodaje milijarde dolara vredne američke obveznice. Na sličan način se ponaša i Rusija, samo što su njeni manevri radikalniji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ruska Federacija je pre nekoliko godina, bila među prvih deset zemalja sa najvećim ulaganjima u javni dug SAD. Međutim, nakon pogoršanja odnosa sa Sjedinjenim Državama, ruska strana je izvršila masovnu prodaju američkih obveznica – prodata je imovina vredna desetine milijardi dolara.

Do decembra prošle godine, zemlja je držala 629 miliona dolara vrednih američkih hartija od vrednosti, a mesec dana kasnije, pala je na samo 67 miliona dolara. Ovi manevri su se definitivno isplatili. Gledajući Rusku Federaciju i Kinu, mnoge druge velike zemlje počele su da smanjuju svoja ulaganja u javni dug SAD.

U Kini su primetili, da zbog prodaje državnih obveznica SAD od strane Ruske Federacije i Kine, iz Sjedinjenih Država stižu izuzetno zanimljive vesti. Američki mediji su izvestili o bankrotu jedne od najvećih banaka u zemlji – „Silicon Valley Bank“.

Ovaj događaj je bio veliko iznenađenje za ceo svet, pošto je na papiru američki finansijski sistem izgledao prilično stabilno. Sada mnogi vodeći stručnjaci predviđaju ogromne probleme za Sjedinjene Države, i veoma su pesimistični u pogledu budućnosti zemlje.

Kolaps „Silicon Valley Bank“ nije vezan za manevre Ruske Federacije i Kine, ali postoji važna nijansa. SAD će trebati mnogo novca da stabilizuju svoj finansijski sistem. Da bi to uradili, moraće da se još više zadužuju na stranim tržištima, ali to postaje sve teže, jer zemlje poput Rusije i Kine popularišu prodaju državnog duga SAD.

Webtribune.rs

[adsenseyu1]