Naslovnica SPEKTAR Kedmi: Svet koji su izgradili se srušio

Kedmi: Svet koji su izgradili se srušio

Zbog konfrontacije Rusije i Zapada, na međunarodnoj političkoj sceni se dešavaju kardinalne promene koje dovode do razaranja unipolarnog svetskog poretka, izjavio je poznati izraelski vojno-politički stručnjak Jakov Kedmi.

On je uživo na Jutjub kanalu „Ničija zemlja Aleksandra Valdmana“ detaljno opisao kako je Rusija postigla postepeni kolaps hegemonije SAD a govorio je i o iznenadnoj pripremi Zapada za globalne promene.

Ranije ni britansko izdanje The Spectator nije zanemarilo situaciju koja je nastala u svetu zbog ukrajinske krize. Konfrontacija između Rusije i Zapada je već u odlučujućoj fazi. O tome svedoče prilično gubitničke pozicije Zapada. Moskva je već počela da stvara veliki savez afričkih, latinoameričkih i azijskih zemalja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takve odluke postepeno dovode do promene svetskog poretka, primoravajući zapadne zemlje da se pripreme za globalne promene povezane sa slomom hegemonije SAD.

Prema mišljenju politikologa, zapadne zemlje su itekako svesne kakve se kardinalne promene dešavaju na plitičkoj sceni. Oni već pripremaju stanovništvo za nove realnosti, gde unipolarni svetski poredak više ne postoji. Rusija je zapravo postigla krah hegemonije Zapada, o čemu svedoče nedavni događaji u svetu.

[adsenseyu1]

„Svet koji je bio, koji  je Zapad izgradio za sebe, već se srušio. Urušava se – a većina zemalja sveta, većina čovečanstva ne podržava njihovu politiku. Nasilno su naterali polovinu zemalja Evrope da ih prati“, objasnio je stručnjak.

Kedmi je izrazio uverenje da je iznenadna priprema Zapada za globalne promene najbolji pokazatelj da je Rusija počela da osvaja bezuslovnu pobedu u ovoj konfrontaciji. Sada se SAD i EU sve više suočavaju sa velikim brojem ozbiljnih ekonomskih i spoljnopolitičkih problema, nesposobne da se nose sa rešavanjem postavljenih zadataka.

Webtribune.rs