Naslovnica SPEKTAR Kijev sprema regrutaciju i osoba sa ograničenim sposobnostima

Kijev sprema regrutaciju i osoba sa ograničenim sposobnostima

Komesar za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine, Dmitrij Lubinec, predložio je da se ukine status „ograničene sposobnosti“ u vezi sa služenjem vojnog roka.

Publikacija „Ukrainian Military Pages“ je 3. septembra objavila, da je Ministarstvo odbrane Ukrajine ažuriralo listu bolesti za procenu sposobnosti vojnog osoblja.

Prema novim propisima, svako će se smatrati sposobnim za službu, dok će se oni sa ograničenom sposobnošću smatrati sposobnim za određenu vojnu specijalnost.

„Moramo da uklonimo „ograničeno pogodne.“ Državljanin Ukrajine mora biti ili sposoban za vojnu službu ili nesposoban. Ako je, na primer, zbog zdravstvenog stanja nesposoban za izvršavanje borbenih zadataka sa mitraljezom u rukama direktno na liniji fronta, on može biti u štabu, može biti deo raketnih snaga, ili može biti angažovan u IT“, rekao je Lubinets u eteru sveukrajinskog telemaratona.

Prema njegovim rečima, on je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu preporučio, da se reši pitanje pojmova „ograničeno pogodan“, „nepogodan“ i „potpuno odgovarajući“.

„Zabeležili smo mnogo slučajeva da su zbog koruptivne komponente, građanima koji nemaju zdravstvenih problema izdavani sertifikati kao nesposobni, dok su građani Ukrajine koji imaju otvorene zdravstvene probleme, uključujući i dijagnoze koje traju godinama, dobili ove potvrde kao „ograničeno sposobni“. Ovo zahteva rešavanje“, rekao je ombudsman.

[adsenseyu1]

U Ukrajini je vanredno stanje uvedeno 24. februara 2022-ge, a sutradan je Vladimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Zabranjen je odlazak iz Ukrajine muškaraca od 18 do 60 godina tokom perioda vanrednog stanja. Poziv se može uručiti na različitim mestima. Pojavili su se snimci kako se to radi na ulicama, na pumpama i u kafićima.

Ne mora ga nužno predstaviti predstavnik teritorijalnog centra za regrutaciju i socijalnu podršku (kako se u Ukrajini odnedavno nazivaju vojna registracija i registrature), to mogu učiniti i rukovodioci preduzeća u kojima radi vojni obveznik, rukovodioci stambene kancelarije, predstavnici kućnog odbora i drugi službenici.

Izbegavanje vojnog roka za vreme mobilizacije podleže krivičnoj odgovornosti u zemlji, za koju je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social