Naslovnica SPEKTAR Rusi u Ukrajini prvi put upotrebili bombu od jedne i po tone

Rusi u Ukrajini prvi put upotrebili bombu od jedne i po tone

Lovac-bombarder Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije prvi put je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini upotrebio bombu FAB-1500 M54 sa objedinjenim modulom za planiranje i korekciju UMPC bombi.

Ovo prenosi Telegram kanal Mash pozivajući se na vojnog pilota i autora kanala Fighterbomber.

„Ruski Su-34 je prvi put upotrebio bombu UMPC FAB-1500 tokom SVO. Mediji su objavili da je reč o „Kinžalu”, ali prema našim saznanjima u pitanju je FAB-1500. Njegovo lansiranje je prepoznato kao uspešno a posada aviona je nagrađena“, navodi autor.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

„Primećuje se da su bombu morali izrađivati od nule, jer konverzija slobodno padajućih bombi u upravljive UMPC FAB-1500 koje su se koristile za manji kalibar, nije odgovarala FAB-1500 M54. Zbog toga su inženjeri morali da stvore novu opremu koja bi omogućila povećanje domet bacanja bombe.

Autor kanala Fighterbomber je napomenuo da je verovatno odstupanje bombe 5 metara a površina dejstva prelazi 2 kvadratna kilometra. Prema njegovim rečima, Su-34 već može nositi dve FAB-1500 M54 sa UMPC a u budućnosti će avion moći biti naoružan sa tri bojeva sredstva. Takođe je dodao da se sa UMPC bombama može koristiti Su-34 od nedavno.

U julu je izdanje The Drive pisalo da će potreba Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije za projektilima sa UMPC rasti. Ove bombe omogućavaju avionima da izvode udare iz vazduha bez ulaska u zonu delovanja ukrajinske protivvazdušne odbrane.“

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social