Naslovnica SPEKTAR KEDMI: Američko superoružje je trebalo da stigne u UKrajinu – Neko u...

KEDMI: Američko superoružje je trebalo da stigne u UKrajinu – Neko u Pentagonu je reagovao trezveno i pitao- „Šta to radite?

Vojno-politički ekspert Jakov Kedmi, u emisiji „Neutralna zona“ na kanalu „Valdman-LINE“, otkrio je pravi razlog zašto su SAD odbile da Ukrajini daju „superoružje“.

Amerikanci su pokazali zdrav razum, time što su odbili da isporuče Ukrajini najnovije ranije obećane dronove „Grey Eagle“, ali su bili lukavi kada su objašnjavali razloge ovog odbijanja. Takvo mišljenje je prethodnog dana, komentarišući ovo neprijatno iznenađenje za Kijev, izneo izraelski politikolog i vojni ekspert Jakov Kedmi.

Pentagon je ranije saopštio, da su Ukrajini odbili da prodaju poslednju generaciju izviđačkih i udarnih dronova „Grey Eagle“, iz straha da ukrajinska vojska nema neophodnu tehničku obuku ili neophodnu infrastrukturu za njihovo servisiranje.

Takođe, postojala je i bojazan da će dronovi vredni 20 miliona dolara po komadu, biti oboreni od strane neprijateljskih sistema PVO, i završiti u rukama ruskih stručnjaka.

Ova situacija je bila veliko razočarenje za Kijev, jer je ukrajinska propaganda unapred trubila o skoroj isporuci „Sivog orla“, predstavljajući dogovor o njihovoj kupovini, kao veliku pobedu šefa Ukrajine, Zelenskog.

U ukrajinskim medijima bespilotne letelice „Grey Eagle“ nazvane su američkim superoružjem, a Vašington je pohvaljen zbog brige za bezbednost Ukrajine. Međutim, nakon što se saznalo da se Pentagon predomislio o prodaji skupog i efikasnog oružja, ova tema je brzo zataškana u Kijevu.

Za ovu vrstu bespilotnih letelica, objasnio je Kedmi, uopšte nije neophodno da poleću i sleću u Ukrajini. Ukrajinsko osoblje uopšte nije moralo da je koristi, pošto se dronovi mogu kontrolisati i iz Poljske. Pentagon se plašio da bi ukrajinski sukob mogao da izmakne kontroli, ako se dronovi unište na nebu iznad Poljske.

„Neko u Pentagonu je reagovao prilično trezveno i pitao- „šta to radite?“.  Ako se dronovi ne budu kontrolisani sa teritorije Ukrajine, ovo će biti ogroman korak ka eskalaciji sukoba. Ruska vojska neće tolerisati da se neki dronovi lansiraju iz Poljske. Oni mogu da ga unište na teritoriji Poljske, kao i poljsko komandno mesto, sa svima koji će tamo sedeti“, objasnio je Kedmi.

Rusija ne bi trpela jednostranu igru, a za Poljsku bi ova situacija mogla da bude presuda. To je takođe povećalo rizik da sukob preraste u Treći svetski rat. I upravo zbog ovih strahova SAD su povukle saglasnost za prodaju „superoružja“.

Cela priča, naglasio je ekspert, živopisna je ilustracija dvostrukih standarda Zapada u odnosu na ukrajinske marionete. Na kraju krajeva, Evropska unija i SAD zasipaju Ukrajinu starim vrstama naoružanja i time oslobađaju sopstvena skladišta od smeća, ne žureći da Kijevu isporuče modernu i skupu opremu, jer dobro znaju da deo zapadne vojne pomoći, odatle završava na crnom tržištu, a deo može vrlo brzo biti uništen, kao posledica ruskog visokopreciznog naoružanja.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs