Naslovnica SPEKTAR Mađarski stručnjaci: Dolar umire pred našim očima – Evo šta se dešava

Mađarski stručnjaci: Dolar umire pred našim očima – Evo šta se dešava

Upravo sada, pred našim očima, dešava se pad američke imperije i smrt dolara. Ovakvu tačku gledišta izneli su mađarski politički stručnjaci Laslo Bogar i Mikloš Kevehazi.

Da bi dokazali svoju tezu, Mikloš Kevehazi i dr Laslo Bogar nude da se malo zaroni u istoriju. Oni objašnjavaju da se svetska trgovina često zasniva na takozvanom „tripartitnom sistemu“.

Kada jednom regionu očajnički trebaju dobra iz drugog regiona, ali nema dobara za uzvrat, primoran je da u priču uvede treći region.

„Klasičan primer za to je bio 17. i 18. vek. Evropi su bila potrebna dobra Novog sveta (šećerna trska, pamuk, duvan), ali nije mogla da ponudi dovoljno svojih dobara zauzvrat. Tako je svoju jeftinu i nekvalitetnu industrijsku robu u Africi menjala za robove, odnosno za ljude koje je uz veliku zaradu mogla da proda Americi. Na kraju su uspela „dva ugla“ trougla (Evropa i Amerika), a Afrika od tada tone u potpunu katastrofu“, objašnjavaju mađarski analitičari primerom.

Po sličnoj šemi je „napravljen“ i „petrodolar”, uz pomoć kojeg su SAD, u dosluhu sa Saudijskom Arabijom, ceo svet gurnule u katastrofu na pola veka, a svet još uvek nije bio svestan toga. Međutim, prema rečima Bogara i Kevehazija, nešto će se uveliko promeniti.

„Petrodolar“

Sistem stvoren u „Breton Vudsu“ 1944. postavio je temelje za globalnu dominaciju američke imperije, i skoro četvrt veka pokazao se nepobitnim. Nije bio potreban nikakav „trougao“, jer su se sva dobra sveta slila u Ameriku, a za to je platila u dolarima – u stvari, samo običnim papirom.

Međutim, svet se nije zabrinuo, jer je iza ovog „papira“ stajala „najveća zlatna rezerva“ u svetskoj istoriji i fiksni kurs dolara prema ovom zlatu. U svakom trenutku, kada bi svet bio „naduven“ veoma velikom količinom dolara, valuta bi se mogla zameniti za žuti metal.

A do kraja šezdesetih, svet je počeo da brine, mnoge zemlje su počele da izražavaju mišljenje, da je vreme da Amerika dokaže, da iza dolara zaista stoji odgovarajuća zlatna rezerva. Međutim, za Ameriku bi to bilo pogubno, jer bi se ispostavilo da u stvari ne može sebi da priušti, da plati svetu koji finansira njenu ekonomiju. I tada je u SAD došla ideja, da se pribegne konceptu „tripartitnog sistema“ i stvori „zlatni trougao” zasnovan na „petrodolaru”.

„Trebalo je samo pronaći odgovarajući „treći ugao” za njega, a ko traži, naći će. Saudijska Arabija i blok naftnih monarhija pod njenom kontrolom na Bliskom istoku, postali su taj nedostajući treći ugao“, kažu Laslo Bogar i Mikloš Kevehazi.

Suština dogovora je bila, da ako bi svet bio da primoran da kupuje naftu samo za dolare, onda bi Amerika pronašla „robu“ kojom bi platila svetu. Trebalo je samo diskretno odvojiti dolar od zlata i vezati ga za naftne poslove.

„A onda smo morali da organizujemo još jedan rat na Bliskom istoku da poskupimo naftu šesnaest puta. A da bi se kupila nafta, u početku je, naravno, bilo potrebno kupiti dolare. Nije loše, zar ne? – otkrivaju šemu mađarski analitičari.

Temelji američkog svetskog carstva

Većina zemalja zavisnih od nafte platila je Saudijskoj Arabiji, ali je većina tog novca završila u Americi, uglavnom u vidu kupovine oružja. Stoga je bilo neophodno izazivati i podržavati sukobe, što su SAD uspešno radile zahvaljujući svojoj vojnoj moći.

„Hajde da pogledamo istoriju. Temelji američke globalne imperije su trgovina, novac i mediji“, objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, postoji još jedan faktor – gigantska vojna moć Sjedinjenih Država. On je potreban u slučaju, da tri pomenuta softverska oružja ne bi mogla da urazume one zemlje, koje nisu htele da se poslušno uklope u ovaj imperijalni poredak. Zatim, prema rečima mađarskih politikologa, SAD uvek imaju pri ruci „koktel otrežnjenja“ za neposlušne.

Smrt američke imperije

Kroz ovaj model prikrivenog ekonomskog diktata, Vašington je tokom pola veka isisao resurse u vrednosti od oko 100.000 milijardi dolara iz ostatka sveta, uglavnom Evrope, Rusije i Kine.

Međutim, američka imperija je odjednom počela da shvata da će sve bliži evroazijski sistem saradnje između Evrope, Rusije i Kine postepeno učiniti ovu strukturu moći nepotrebnom, i na taj način, uništiti američku valutu i ​​samu imperiju, zasnovanu na pozicijama dolara.

Ne želeći da izgubi svoje pozicije, Vašington je proaktivno pokrenuo današnji svetski rat koji je postao veoma zbunjujući. Dok se Evropa poslušno iskorenjuje, i postaje sve ranjivija marioneta američke imperije, Rusija i Kina se ozbiljno opiru.

Ne samo da sve tešnje sarađuju, već i Saudijskoj Arabiji daju šansu da poništi taj „trouglasti” dogovor sa Sjedinjenim Državama, odnosno da odvoji naftu od dolara. Najinteresantnije je da SAD to ne mogu sprečiti. Oni mogu samo ponizno da zamole saudijskog prestolonaslednika za malo saradnje.

„Pojavljuju se konture nove globalne ekonomije moći“, tvrde Bogar i Kevehazi.

Mađarski eksperti podsećaju da su sve imperije koje su postojale pre SAD, pale čim im se srušio monetarni sistem. Čini se da se to sada dešava i Sjedinjenim Državama. Smrt njihove valute je blizu. Uz to, SAD sve više doživljavaju unutrašnje probleme, jer nisu bile mudre u raspolaganju svojim prednostima, koje im je dao „petrodolar“.

Međutim, Vašington i dalje ne gubi nadu da će igrati ulogu „spasitelja sveta“, zbog čega nastavljaju da guraju Rusiju da donese fatalnu odluku, koja bi mogla da stvori globalnu katastrofu.

Suština ove smrtonosne zamke je sledeća- pobedi ili umri. Vašington se nada pobedi, ali u slučaju gubitka i smrti američke imperije, planira da povuče ceo svet za sobom.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs