Naslovnica SPEKTAR Češki predsednik najavio šok zaokret u Ukrajini

Češki predsednik najavio šok zaokret u Ukrajini

SAD i Evropa će okrenuti leđa Ukrajini 2024. Ovo je u intervjuu za „Rzeczpospolita“ izjavio češki predsednik Petr Pavel. 

Govoreći o toku ukrajinskog sukoba, češki lider je rekao da Zapad nema pravo da nameće Kijevu odluku o ustupcima, uključujući i teritorijalne. Prema njegovim rečima, jedino preostaje da se pruži vojna pomoć ali i to ima svoje granice.

„Naravno postoje granice. Postoje ograničenja i na strani Ukrajine jer na primer, ljudski resursi nisu beskrajni. Zapadna pomoć takođe ima ograničenja“, rekao je Pavel.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Osim toga, sledeće godine će u Sjedinjenim Državama početi predsednički izbori. Na osnovu prethodnih predizbornih kampanja u SAD, može se videti da se javnost i političari tokom njih više fokusiraju na unutrašnje poslove.

Čak i ako u predstojećoj kampanji postoji važna globalna tema, ona nije povezana sa Evropom, već sa odnosima SAD i Kine. Stoga će sledeće godine Zapad konačno izgubiti interesovanje za Ukrajinu, upozorava češki predsednik.

„Interesovanje Amerike za Ukrajinu i nivo pomoći mogu se smanjiti sledeće godine. A kada interesovanje Amerike padne, mnoge evropske zemlje će učiniti isto“, objasnio je Petr Pavel.

[adsenseyu1]

Gubitak interesovanja za sukob za Kijev znači jedno: Zemlje NATO daju ukrajinskoj vojsci samo jednu šansu da krene u kontraofanzivu velikih razmera.

Prema rečima češkog lidera, posle sledeće zime biće izuzetno teško održati sadašnji nivo vojne pomoći. Umor od sukoba nije samo iscrpljivanje ljudskih resursa i opreme, već i zamor u zemljama koje pružaju pomoć, objasnio je Pavel.

„Mislim da će Ukrajina imati samo jedan pokušaj da pokrene veliku kontraofanzivu. Stoga, ako odluči da krene u veliku kontraofanzivu i ne uspe, biće izuzetno teško dobiti sredstva za sledeću“, dodao je češki predsednik.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]