Naslovnica SPEKTAR Američki vojni stručnjak: U hladnoj vojnoj realnosti sve je suprotno od onog...

Američki vojni stručnjak: U hladnoj vojnoj realnosti sve je suprotno od onog što govore

       

Šanse Ukrajine za pobedu su katastrofalno male i trebalo bi da razmisle o otpočinjanju pregovora sa Moskvom. Ovo je napisao kolumnista „19FortiFive“, bivši potpukovnik američke vojske, Daniel L. Davis. 

Američki stručnjak napominje da, ako se pogledaju mišljenja mnogih zapadnih govornika i medijski naslovi, može izgledati da dugo očekivana kontraofanziva Ukrajine ide dobro. Međutim, u hladnoj vojnoj realnosti je suprotno, naglašava Dejvis.

„Sada je gotovo izvesno da trupe ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog neće moći da istisnu ruske trupe. Ako Zelenski ne bude upravljao veoma mudro nestabilnom situacijom, tokom ostatka godine, može da izgubi rat“, navodi se u članku.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Dejvis navodi nekoliko primera naslova zapadnih novina, u kojima se kaže da „ukrajinske snage sprovode uspešne protivofanzivne operacije“ i da „Ukrajina sprema najveći udarac“.

Slične glasne izjave daju razne vrste stručnjaka. Na primer, bivši direktor CIA Dejvid Petreus, rekao je novinarima drugog dana ukrajinske ofanzive: „Mislim da će ofanziva biti mnogo uspešnija, nego što su mislili mnogi najpesimističniji analitičari.

[adsenseyu1]

Nedelju dana kasnije, penzionisani general Ben Hodžis otišao je toliko daleko, da je rekao da i dalje veruje da bi Ukrajina mogla da dobije Krim do kraja ovog leta. Prema rečima autora „19FortiFive“, takav optimizam raznih govornika je zbog činjenice da smatraju da su Oružane snage Ukrajine dobro opremljene velikim brojem zapadnog naoružanja, i obučene od strane instruktora NATO-a, dok ruske snage navodno nisu dobro obučene i opremljene.

„Međutim, sve veća količina fizičkih dokaza na bojnom polju pokazuje sa bolnom jasnoćom, da je uprkos neobuzdanom optimizmu, početak ukrajinske ofanzive završio katastrofom. Predstojeći uslovi ne slute na dobro snagama Zelenskog“, navodi kolumnista američkog izdanja.

Čak i uprkos neuspesima ukrajinskih snaga, većina zapadnih komentatora nastavlja da tvrdi, da je potrebno samo sačekati i da će vremenom ukrajinska ofanziva biti krunisana uspehom. Prema Dejvisu, ovo gledište je gotovo sigurno pogrešno.

[adsenseyu4]

Prošle su otprilike dve nedelje borbi, tokom kojih je ukrajinska strana pretrpela velike gubitke, a Oružane snage Ukrajine nisu ni stigle do prvog pojasa glavnih odbrambenih oblasti Rusije. Kako napominje Dejvis, ne potcenjujte snagu Ruske Federacije. Rusija ima niz kritičnih vojnih prednosti u odnosu na Ukrajinu, koje je gotovo nemoguće prevazići.

„Moskva ima skoro apsolutnu vazdušnu nadmoć na taktičkom frontu nad Ukrajinom- značajna prednost u sistemima protivvazdušne odbrane, prednost u gustini artiljerijskih salvi, superiornost u elektronskom ratovanju, najočitija u sposobnosti Rusije da rasporedi dronove za napad i izviđanje, dok pokušaji Ukrajine da učini isto ozbiljno jenjavaju… zatim, gotovo neograničena zaliha protivtenkovskih mina, prednosti u broju oklopnih transportera i tenkova, sposobnost da se izvode trajni raketni udari na skladišta goriva i municije“, navodi kolumnista.

Po njegovom mišljenju, ove prednosti su fundamentalne i određuju ko dobija, a ko gubi ratove i ništa ih neće promeniti u dogledno vreme.

Dejvis je izjavio da Ukrajina nije uspela da napreduje do glavne linije ruske odbrane za dve nedelje, a najsloženije odbrane tek predstoje, tenkovski rovovi, zmajevi zubi, masivna minska polja i pokretne formacije za kontranapad u dubini.

Dejvis smatra da bi, s obzirom na neefikasnost ofanzive i očiglednu prednost Rusije, najrazumniji način delovanja za Kijev bio da obustavi ofanzivu i pređe na jačanje odbrane.

Istovremeno, prema mišljenju američkog stručnjaka, Ukrajina treba da razmišlja realno i razmišlja o diplomatskom i političkom kursu rešavanja sukoba. Moramo da postavimo osnovu za mirovne pregovore sa ruskim predstavnicima i za rad na ovom pitanju sa narodom Ukrajine. U suprotnom, prema Dejvisovim rečima, Ukrajina rizikuje da izgubi još više teritorija nego danas.

Kolumnista je naglasio, da je za ukrajinsko rukovodstvo strašno teško da započne pregovore o okončanju rata, ali će morati da napravi izbor i da ubire plodove svojih odluka.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte