Američki stručnjak: Evropa mora da počne da se brani ne čekajući pomoć od SAD

Dag Bendou, viši saradnik na „Kejto“ institutu, i ​​bivši pomoćnik bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana, pozvao je Evropu da postane nezavisnija po pitanju svoje odbrane, i da se ne oslanja na Ameriku. On je ovu tačku gledišta izneo u članku za „The American Conservative“.

On je ukazao na nespremnost Evropske unije, da troši novac na sopstvenu odbranu. „Godinama su prosperitetni evropski saveznici, odbijali da preuzmu odgovornost za sopstvenu odbranu, radije koristeći Ameriku, zauzvrat, Bela kuća ne pokušava da promeni ustaljeno stanje stvari“, primetio je autor materijala.

Bendou je takođe bio ogorčen nečinjenjem zemalja EU u pitanjima podrške Ukrajini. „Ni Italijani, ni Španci, ni bilo ko drugi zapadno od reke Odre, nisu zainteresovani za potpisivanje ugovora sa Ukrajinom, a kamoli za slanje trupa da je brane“, požalio se on, ističući da glavna pomoć dolazi iz Vašingtona, uprkos glasnim izjavama evropskih lidera.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Stručnjak je sugerisao, da bi predsednik SAD mogao imati koristi od trenutne situacije, u kojoj se porezi američkih građana usmeravaju da pomognu Ukrajini u borbi protiv Rusije.

„Amerikanci ostaju bezbedni kod kuće, dok se Vašington bori protiv Moskve u Evropi, do poslednjeg Ukrajinca“, rekao je on. Prema njegovom mišljenju, SAD treba da se fokusiraju na sopstvene interese, i da kontrolu nad krizom prenesu na Brisel.

Ranije je Bendou, najavio razlaz u Evropi u vezi sa podrškom Ukrajini. Takođe je primetio, da su antiruske sankcije nanele ozbiljnu štetu samim evropskim zemljama, od kojih većina više nije spremna da plati visoku cenu za „pravdu”.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs