U SAD se približavaju izbori koji će odrediti sudbinu predsedničke kampanje 2024-te

U SAD se približavaju izbori za kongres, koji će, prema mišljenju analitičara, odrediti ishod predsedničke kampanje 2024. godine.

Aktuelni šef države Džo Bajden uspeo je ne samo da poveća svoj rejting, već i da pridobije podršku kolega demokrata, ali i mnogih republikanaca. Njegov glavni rival Donald Tramp, naprotiv, sve više upada u skandale, čineći nervoznim njegove saradnike.

Promene rejtinga

Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, Džo Bajden je znatno ispred Donalda Trampa, navodi „Njuzvik“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dok je 79-godišnji američki lider više puta izjavljivao, da planira da se kandiduje za drugi mandat 2024. godine, njegov 76-godišnji protivkandidat, nije zvanično potvrdio planove za reizbor, iako on tu mogućnost stalno pominje u svojim govorima i intervjuima.

U međuvremenu, mnoge demokrate su bile zabrinute za Bajdenove izglede zbog niskog rejtinga i starosti. Međutim, situacija sa narodnom podrškom se promenila za nekoliko nedelja.

Nova anketa koju je nedavno objavio „The Vall Street Journal“ pokazala je da Bajden vodi ispred Trampa za šest poena. Demokratskog predsednika podržalo je 50 odsto upisanih birača, dok je bivšeg republikanskog predsednika podržalo samo 44.

Poređenja radi, martovska anketa istih novina, pokazala je da su oba političara bila izjednačena, sa po 45 odsto podrške. Sredinom leta, deset odsto više birača bilo je spremno da glasa za Trampa nego za Bajdena.

Nekoliko faktora je išlo na ruku Bajdenu. Prvo, eliminacija Ajmana al Zavahirija, drugog vođe „Al Kaide“, gde je operacija već upoređena sa ubistvom Osame bin Ladena, koje je postalo jedno od glavnih dostignuća Baraka Obame, bivšeg šefa Bajdena.

Drugo, sredinom avgusta, Bajden je obezbedio odobrenje „Zakona o smanjenju inflacije“ od Kongresa. Ogroman projekat će izdvojiti 430 milijardi dolara za zdravstvenu zaštitu, borbu protiv klimatskih promena, i smanjenje potrošačkih cena.

O dokumentu se raspravljalo više od godinu dana, pa je njegov prolazak kroz oba doma Kongresa bila velika domaća politička pobeda za predsednika, koji je osvojio i sumnjičave članove stranke, i neke republikance.

Zakon se dopao i glasačima – prema mišljenju analitičara, Bajdenova inicijativa će otvoriti više od milion i po novih radnih mesta, u narednih sedam godina. Dokument takođe predviđa smanjenje troškova lekova koji se izdaju na recept i zdravstvenog osiguranja, a istovremeno – povećanje poreza za najveće korporacije u zemlji (minimalni korporativni porez biće 15 odsto dobiti preduzeća).

Predsednika već na izborne skupove pozivaju oni, koji će se u novembru boriti za mesta u Predstavničkom domu i Senatu. Pre mesec dana nisu žurili da Belu kuću uključuju u kampanju, plašeći se da će to doneti više štete nego koristi.

Najzad, treće, Bajden je vešto odigrao na kartu skandala oko Donalda Trampa, koji je osumnjičen da je prekršio više zakona odjednom, uključujući i zakon o špijunaži. Istovremeno, aktuelni lider aktivno gradi mostove sa umerenim republikancima, koji sebe ne smatraju delom neformalnog pokreta MAGA („Učinite Ameriku ponovo velikom“, slogan je Trampove predizborne kampanje).

Tramp blizu diskvalifikacije

„Želim da budem jasan: nije svaki republikanac MAGA republikanac“, rekao je Bajden na mitingu povodom praznika rada u Viskonsinu. „Ne deli svaki republikanac ovu ekstremnu ideologiju. Znam to, jer sam radio sa ključnim članovima republikanaca kroz karijeru“.

Bajdenova retorika je očigledno pozajmljena od Obame, koji je više puta govorio o potrebi da se razdvoje Trampisti i uobičajeni republikanci. Sa ovim poslednjim, naglasio je, bar je moguće pregovarati.

Bajden je otišao još dalje i tokom jednog od mitinga okarakterisao filozofiju svog prethodnika kao „polufašizam“. Detonizacija trampističke ideologije je imala efekta. Prema anketi „Ipsosa“, 58 odsto Amerikanaca, uključujući svakog četvrtog republikanca, vidi MAGA kao pretnju američkim demokratskim fondacijama.

Kasnije, na mitingu u Pitsburgu, Bajden je ponovo krenuo na Trampa, kojeg je nazvao „samo bivšim poraženim predsednikom“. Ove reči izazvale su oduševljenu reakciju javnosti. Kasnije, tokom zvaničnog događaja u Vilkes-Barreu, Bajden je pozvao na strože nove zakone o oružju, uključujući zabranu modela napada, i optužio radikalne republikance da podilaze lobiju za oružje, što je publika ponovo dočekala sa oduševljenjem.

„Neprijatelj nacije“

Analitičari primećuju da Bajdenova aktuelna kampanja deluje aktivnije od predsedničke – čak i agresivnije. Ohrabreni uspehom nedavnih skupova, savetnici američkog lidera planiraju da obiđe zemlju dva ili tri puta nedeljno, uoči novembarskih izbora za Kongres.

Dok se Tramp tradicionalno na društvenim mrežama bavi optužbama na račun establišmenta, nazivajući rivala „neprijateljem nacije“, Bajden izbacuje zakonodavne inicijative. Ovde se, posebno, radi o stimulisanju proizvodnje poluprovodnika u SAD, čija je ponuda očekivano smanjena zbog krize na Tajvanu. Značajno je da su ovaj projekat podržale i obe američke stranke.

Kao rezultat toga, primećuje CNN, posle „straha od crvenog talasa“ (republikanci), demokrate imaju više razloga da budu optimisti, u vezi sa izborima na sredini mandata. Ako je ranije „uspavani Džo” svojim ponašanjem bacio senku na celu Demokratsku stranku, sada se delimično rehabilitovao.

Jedinstvo demokrata sa republikancima, iako neoglašavano, ne ostavlja sumnju da se, bez obzira na ishod izbora, spoljna politika Vašingtona neće promeniti. Istiskivanje Trampa iz političke arene slabi poziciju „pokreta“ MAGA, gde su rasprostranjena antiukrajinska osećanja.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs