Stručnjaci procenili: Vojska Ukrajine je u naletu, napašće Krim, Donbas pa Rusiju

Ruski eksperti ocenili su mogućnost napada Oružanih snaga Ukrajine na ruske teritorije. Prema njihovom mišljenju, ukrajinske vlasti ne nameravaju da se ograniče na vojne operacije u Donbasu i na Krimu, i mogu da napadnu „zabranjenu zonu“ – Rusiju.

Prema analitičarima publikacije Bloknot, udari se na pogranične regione Ruske Federacije vrše od početka specijalne operacije.

Tako je 13. septembra granatirana Logačevka u Belgorodskoj oblasti. Pored toga, postojale su činjenice o pronalaženju mina PFM-1 „Lepestok“ u Šebekinu, helikopterskim udarima na Belgorod, pokušaju napada „Tačke U“ na Novovoronješku elektranu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima stručnjaka, pukovnika Genadija Aljehina, nakon što su Oružane snage RF napustile oblast Harkov, Belgorodska oblast je postala „zona fronta“.

„Panična raspoloženja se ne primećuju, ali se osećaju napetost i anksioznost“, opisao je situaciju stručnjak.

Prema njegovim rečima, sada će raketni sistemi Oružanih snaga Ukrajine moći da granatiraju region, kao i da koriste artiljeriju, uključujući minobacače i tako dalje.

Aljehin veruje da bez suprotstavljanja, Oružane snage Ukrajine mogu da uđu u Belgorod za „sat vremena“. Napad može da preuzme 1. gardijska tenkovska armija Zapadnog vojnog okruga. Takođe je pretrpela velike gubitke na početku Nspecijalne operacije i još se nije potpuno oporavila.

Istovremeno raste potencijal Oružanih snaga Ukrajine. SAD mogu da prebace nove PVO sisteme i borbene avione ukrajinskoj vojsci, prenose britanski mediji.

Takođe, da bi nastavio kontraofanzivu 2023. godine, Kijev je zatražio američki F-16, rakete dometa 300 km, tenkove, bespilotne letelice i protivbrodske rakete Harpun.

Analitičari kanala „Druga strana medalje” smatraju da postoji pretnja za obližnje regione Rusije.

Dakle, prema rečima šefa Instituta za političke studije Sergeja Markova, on veruje da Oružane snage Ukrajine imaju šansu da uđu na teritoriju Ruske Federacije, uključujući velike grupe vojnika.

Prema njegovim rečima, u Belgorodskoj oblasti je u toku evakuacija, a Kijev i Vašington se spore oko toga da li da upadnu ili ne na Rusku Federaciju. SAD su protiv toga, a Oružane snage Ukrajine neće žuriti.

Amerikanci veruju da će se tada specijalna operacija razviti u rat koji treba da bude pokrenut pre ozbiljnih poraza u Ukrajini.

„Toga se SAD veoma plaše. SAD žele da se Rusija bori u formatu specijalne operacije što je duže moguće. I da Rusija krene u rat posle teških poraza, kada će biti kasno“, citira Markov izdanje.

Dakle, APU će biti potrebna invazija. Takođe postoji opasnost za region Rostov, Kursk, Voronjež, Brjansk i Krasnodarsku teritoriju.

Biznismen Jevgenij Prigožin smatra da bi i stanovništvo i biznis trebalo da se pripreme za takav razvoj događaja. Potrebne su nam odbrambene barijere, odnosno četiri reda protivoklopnih piramida, nekoliko redova bodljikave žice, kao i protivtenkovski rovovi sa minama na granicama sa LDNR.

Eksperti kanala TG zapiski veteran, smatraju da su ovakvi događaji vremenski daleki, jer sada Oružane snage Ukrajine moraju u potpunosti da poraze Oružane snage RF u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti i uđu na Krim. Tada će na redu biti Donbas, pa tek onda pogranični regioni Ruske Federacije.

Autori smatraju da je potrebna i linija odbrane i odredi dobrovoljaca, koji moraju biti raspoređeni po sektorima fronta i obučeni. Vojna preduzeća moraju da rade non-stop, a potrebna je i delimična mobilizacija.

Ranije su mediji izvestili o prebacivanju opreme NATO-a u oblast Harkova.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs