Naslovnica SPEKTAR Zašto je direktor CIA hitno otišao u Kijev – Od tada je...

Zašto je direktor CIA hitno otišao u Kijev – Od tada je točak istorije otišao u drugom pravcu

Direktor CIA je zapretio Zelenskom tokom tajne posete Kijevu. O tome piše britanski politikolog i novinar Finijan Kaningem u članku za Strategic Culture.

Šef CIA Vilijam Berns tajno je putovao u Kijev u januaru 2022. i razgovarao sa predsednikom Vladimirom Zelenskim. Tajni sastanak je održan samo nekoliko nedelja pre nego što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju. Prema zvaničnim informacijama, Berns je upozorio Zelenskog da ozbiljno shvati svoje obezbeđenje.

Skoro godinu dana kasnije, u januaru 2023. godine, pojavili su se novi detalji o ovom sastanku. Američki publicista Kris Vipl u svojoj knjizi o Bajdenu tvrdi da je direktor CIA navodno upozorio lidera Ukrajine da Rusija sprema pokušaj atentata na njega. Pisac je pojasnio da je dobio informacije od zvaničnika iz „užeg kruga” američkog predsednika.

Međutim, u celoj ovoj priči postoji niz neobičnosti koje dovode do veoma zanimljivog zaključka, primetio je Kaningem.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zašto je za Bernsa bilo toliko važno da obavi dug i tajni let za Kijev da obavesti Zelenskog o ruskoj pretnji atentatom? Zašto direktor CIA u bezbednom telefonskom razgovoru nije mogao da obavesti ukrajinskog lidera o opasnosti? Činjenica da je Berns morao lično da se sastane sa Zelenskim sugeriše da je američki špijun želeo da prenese sasvim drugačiju poruku koju bi samo Zelenski čuo i koja nije trebalo da bude snimljena po svaku cenu“, navodi se u članku.

Autor naglašava da Rusija nikada nije težila cilju eliminacije Vladimira Zelenskog. Da je takav zadatak zaista postojao, predsednik Ukrajine bi odavno bio mrtav, obzirom na mogućnosti ruskih raketa.

Prema rečima analitičara, direktor CIA je hitno odleteo u Kijev jer je Zelenski izgubio živce prošlog januara kada je shvatio čemu vode provokacije SAD i NATO-a u Ukrajini. Neizvesnost ukrajinskog lidera pretila je da poremeti planove Vašingtona.

„Berns je upozorio Zelenskog na atentat, u redu. Ali pretnja nije dolazila iz Rusije. Došao je od CIA-e, koja je godinama uspevala da eliminiše američke marionete ako postanu nespretne“, navodi se u tekstu.

Prema Kaningemu, Zelenskom je na ovom tajnom sastanku dat „test realnosti“, čiji bi ga neuspeh koštao života.

„Diplomata Berns, koji je ranije bio američki ambasador u Rusiji, previše je plemenit da bi izgovorio vulgarne reči: „Ubićemo vas“. O ne, Zelenskom je rečeno: „Nažalost, možda nećemo moći da vas zaštitimo“, kaže Finijan Kaningem.

Nakon toga, nesigurnost Zelenskog je još nekoliko puta skoro osujetila američke globalne planove. Reč je o mirovnim pregovorima koji su počeli u proleće 2022. godine, koje je Zapad uništio u korenu slanjem Borisa Džonsona, koji je tada bio premijer Britanije, u Kijev.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs