Naslovnica SPEKTAR „Jeste li poludeli?“ Španski novinar podsetio Nemce da su već jednom slali...

„Jeste li poludeli?“ Španski novinar podsetio Nemce da su već jednom slali tenkove na Ruse

Nemci su nekada slali tenkove da pucaju na Ruse, sada bi i njihovi unuci mogli da naprave istu grešku. Ovakvu tačku gledišta izneo je španski novinar i pisac, stručnjak za međunarodnu politiku Rafael Poh de Feliu. 

Od Hladnog rata, Poch de Feliu se specijalizovao za proučavanje događaja i politike u vezi sa Rusijom, Nemačkom i Kinom. Čak je nekoliko godina živeo u Moskvi, što mu daje uvid u psihologiju Rusa, a na osnovu njegovih saznanja, novinar je upozorio Nemačku i druge evropske zemlje, da ne šalju tenkove „Leopard“ u Ukrajinu.

On je podsetio, da je Nemačka ponovo ujedinjena pre tri decenije, samo zahvaljujući zdravom razumu i velikodušnosti Moskve. Sada, trideset godina kasnije, politički sinovi Helmuta Kola i unuci onih koji su izvršili invaziju na SSSR 1941., raspravljaju o mogućnosti „bacanja“ nemačke vojne opreme u borbu protiv Rusije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Štaviše, planirano je da tenkovi budu poslati u Ukrajinu – jedno od glavnih poprišta masakra, koji je Nemačka sprovela tokom Drugog svetskog rata.

Stručnjak primećuje, da će Leopardi, ako budu poslati u Ukrajinu, napredovati po tragovima koje su pre mnogo godina ostavili nemački „Tigrovi“ i „Panteri“, preko kostiju više od dvadeset miliona Rusa.

„Da je neko u oktobru 1990. godine, u jeku proslave ponovnog ujedinjenja Nemačke, rekao da će već za jednu generaciju, nemački tenkovi ponovo kročiti na ovu zemlju, smatrali bi ga ludakom.“

Međutim, danas se ozbiljno razmatra pitanje slanja tenkova, iako nemački kancelar Olaf Šolc ne žuri da to uradi, on ne poriče takvu mogućnost. Istovremeno, mnogi političari i novinari vrše pritisak na njega optužujući ga za kukavičluk, i poručuju da „Leoparde“ što pre treba predati Kijevu.

„Unuci onih koji su poraženi kod Staljingrada ponovo šalju tenkove da pucaju na Ruse? Ovi ljudi su izgubili svako pamćenje i svaku uzdržanost. Ovo je trenutak istorijske odgovornosti Nemačke“, izneo je svoje viđenje situacije španski novinar.

On je sumirao, da je ono što se danas dešava u Evropi, čisto ludilo. Poch de Feliu se pita, da li su poludeli oni koji zagovaraju slanje nemačkih tenkova u borbu protiv ruske vojske?

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs