Zašto Amerika okleva da uđe u direktan rat sa Rusijom?

Vašington pokušava da ne podrži u potpunosti Ukrajinu vojno, jer se plaši direktnog sukoba sa upotrebom nuklearnih udara između Rusije i NATO-a.

Prema analitičarima britanskog časopisa The Economist, snabdevanje Kijeva težim naoružanjem moglo bi da dovede do nuklearnog rata između Zapada i Rusije.

Istovremeno, autor materijala podseća da je šef ukrajinskog ministarstva odbrane Aleksij Reznikov svojevremeno rekao da za njega „nemoguće“ znači „moguće u budućnosti“.

Britanska publikacija ukazuje da je Zapad isprva isporučivao Ukrajini protivtenkovske rakete Džavelin, zatim Stingers, a sada MLRS Himars. Ovo je „neviđena agilnost“ Zapada, smatra autor članka.

Ali glavni razlog zašto Amerika deluje oprezno je strah od Rusije. Strahuje od eskalacije – da će Rusija udariti na NATO ili pribeći hemijskom ili nuklearnom oružju u Ukrajini.

Bilo koja od ovih opcija će skoro sigurno uvući alijansu u direktan sukob sa Rusijom, a američki predsednik Džo Bajden je obećao da će sprečiti treći svetski rat, navodi se u članku.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs