Posle Ukrajine, plan SAD propao i za Kinu

Sukob u Ukrajini sprečio je SAD da sprovedu plan protiv kineskih manevara oko Tajvana. Jang Šeng, kolumnista Global Timesa, piše o tome.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa ministrima spoljnih poslova Japana i Australije. Sva trojica su izrazili zabrinutost zbog kineskih vojnih vežbi oko Tajvana, osudili Kinu zbog lansiranja balističkih projektila i pozvali na hitan prekid manevara.

Prema rečima autora, američke vlasti su pokušale da ujedine sve svoje saveznike i iskoriste ih za pritisak na Peking. Međutim, većina američkih partnera odbila je da da oštre izjave. Prema Šengovim rečima, ukrajinska kriza je Vašington lišila očekivanog uticaja, pa mnoge zemlje nisu podržale stav SAD.

„Samo nekoliko saveznika SAD – Japan i Australija – složili su se sa čvrstim stavom Vašingtona. To dokazuje da od početka ukrajinske krize globalni uticaj Sjedinjenih Država nastavlja da opada.

U februaru su SAD pozvale zapadni svet da uvede sankcije Rusiji. Ovog puta, Amerikanci su ujedinili još manje zemalja da osude Kinu“, navodi se u članku.

Prema rečima analitičara, portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger nije osudio Kinu. Umesto toga, pozvao je na deeskalaciju situacije oko Tajvana i ponudio da se sporovi reše mirnim putem.

Slično mišljenje izneo je i južnokorejski ministar spoljnih poslova Pak Čin. On je takođe izrazio zabrinutost zbog tenzija oko Tajvana i nije osudio vojne vežbe.

Time Vašington nije uspeo da ujedini svoje saveznike i osudi manevre vojske NR Kine kao nezakonit akt agresije.

„Reakcija međunarodne zajednice pokazala je da većina zemalja širom sveta jasno vidi da su Sjedinjene Američke Države te koje potkopavaju međunarodni poredak“, rekao je Vang Jivej, direktor Kineskog instituta za međunarodne poslove.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs