ZAPAD U NEVERICI, NE MOŽE DA SHVATI: Ruska ekonomija opovrgava prognoze o skorom kolapsu

Uprkos sankcijama bez presedana, ruska ekonomija opovrgava prognoze o skorom kolapsu.

Ruske mere ekonomske aktivnosti u realnom vremenu su uglavnom na snazi, a prognoze nekih ekonomista o smanjenju BDP-a od 15 odsto ove godine počinju da izgledaju preterano pesimistički, piše Ekonomist.

Početkom aprila The Economist je ukazao na dokaze da ruska ekonomija pobija predviđanja o skorom kolapsu uprkos sankcijama koje su uvele zapadne zemlje bez presedana, a nedavni podaci potvrđuju ovo gledište.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Rublja, potpomognuta kontrolom kapitala i visokim kamatnim stopama, danas je vredna kao i pre nego što je Rusija pokrenula svoj napad na Ukrajinu krajem februara, a čini se da Rusija vrši sve isplate obveznica u stranoj valuti na vreme.

Prema pisanju lista, realna ekonomija se takođe pokazala izuzetno otpornom. Iako su maloprodajne cene u Rusiji od početka godine porasle za više od 10 odsto, a sve je veći broj firmi koje kasne sa isplatom plata, mere za podršku privredne aktivnosti u Rusiji u realnom vremenu su uglavnom na snazi.

Posle kratkog martovskog zatišja, Rusi ponovo mogu slobodno da troše novac u kafićima, barovima i restoranima, o čemu svedoči i statistika Sberbanke, koja je najveća u Rusiji.

Centralna banka je 29. aprila snizila ključnu kamatnu stopu sa 17% na 14%. To ukazuje da je finansijska panika koja je počela u februaru postepeno jenjavala.

Ruska ekonomija trpi neke posledice, ali prognoze nekih ekonomista o smanjenju BDP-a od 15 odsto ove godine počinju da izgledaju previše pesimistički.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs