Zapad je upravo povukao očajnički potez opasan po ceo svet

Ovo je opasna igra Zapada i to se u politici ne radi, osim kada se izgubi kontrola nad razumom. Govorilo se da će Zapad kad oseti da je ugrožen delovati ne vodeći računa o posledicama.

To se upravo desilo što je opasno za ceo svet, komentar je Vladislava Jovanovića, na podizanje optužnice protiv ruskog predsednika za navodne ratne zločine.

Međunarodni krivični sud (MKS) sa sedištem u Hagu, izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.“

Zapad izgubio zdrav razum

Vladislav Jovanović, eminentni srpski diplomata i dugogodišnji ambasador naše zemlje u Ujedinjenim nacijama, ovu odluku za Sputnjik komentariše na sledeći način:

„Ovaj potez je bio predviđan ali je ipak došao iznenada. Sud je morao da vodi više računa o svom dostojanstvu kao pravnoj instanci, i da ne deluje kao izvršni i zapovedni politički organ već da deluje u skladu sa svojim statutom. Ovaj sud ne priznaju velike sile i ne smatraju se obavezne prema njemu, što znači da ga ne priznaju ni Amerika, ni Rusija ni Kina, ni Indija… Prema tome, taj sud nema nadležnost da deluje prema ovim državama,“ podseća Jovanović.

Međutim, ako sud i pored ove činjenice sebe proglašava nadležnim za ovako nešto, to znači, ističe naš sagovornik, da se MKS iz svog sudskog statusa stavlja u izvršni status.

„I to je veliki udarac ne samo za taj sud već za međunarodno sudstvo uopšte, jer sud ne deluje u skladu sa svojim pravilima nego u skladu sa političkim potrebama nekih država koje su bliske tom sudu. Drugo, činjenica da je sud na neki način dobio saglasnost od zapadnih sila da krene direktno na predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina je sam po sebi znak za alarm. Drugim rečima, taj deo zapadnog sveta rešen je da u rušenju Rusije ide do kraja,“ ističe Jovanović.

To znači da su rukavice skinute, napominje sagovornik Sputnjika, da se Zapad neće ustezati ni od jednog sredstva da vidi taj kraj.

MKS doneo političku odluku

„Izgleda čak da im Rusija nije jedini cilj, već da se paralelno, mada u manjoj meri zaoštrava i odnos prema Kini i Zapad nju vidi kao svog sledećeg rivala u direktnom klinču. To su uznemiravajući i opasni znaci jer pokazuju da je Zapad kao ranjeni lav rešio da ne mari za kraj i da bi svako dalje zadržavanje i hod usporenim korakom ugrozilo njihovo glavno očekivanje, a to je da uklone sa političke scene Rusiju kao svog rivala i da oslabe Kinu,“ objašnjava Jovanović.

Tako da je jasno, kaže on, da je sve ovo veoma uznemiravajuće po bezbednost i stabilnost na globalnom nivou, jer je zapad Rusiju stavio u položaj nužne odbrane sopstvenog postojanja.

I Kina cilj

Jovanović kaže i da je na ovaj način predsednik Putin stavljen van liste poželjnih političara sa kojima treba da neko bude viđen, čime žele da izazovu i reakciju Kine s obzirom da kineski predsednik ima 20. marta zakazan susret sa Putinom.

„Dolazak predsednika Kine u Moskvu biće vododelnica za postupanje Zapada i prema Kini,“ kaže naš sagovornik.

Moskva je u više navrata negirala ovakve optužbe prema Putinu, a osim ruskog predsednika, MKS je takođe je izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Brankica Ristić (Sputnik)